jogos pratimai

Galutinis atsipalaidavimas

Labai svarbu yra kiekvieną jogos užsiėmimą pradėti ir pabaigti maždaug dešimties minučių atsipalaidavimu. Asanas pratimai padeda įtempti skirtingus kūno raumenis ir tam, kad pasireikštų jų maksimalus poveikis, reikia duoti galimybę teisingai tekėti fizinei, dvasinei ir praniškai energijai.

Pradinė padėtis

Atsigulkite ant nugaros, pėdos pražergtos maždaug 50 cm viena nuo kitos, kojų pirštai nukreipti į išorę. Rankos ištiestos į šalis ir su kūnu sudaro maždaug 45 laipsnių kampą. Plaštakos atpalaiduotos, pirštai lengvai sulenkti. Kvėpavimas ramus ir tolygus.

Stenkitės, kad blauzdos raumenys bbūtų atpalaiduoti. Kvėpavimas turi būti labai ramus. Lengvai kvėpuokite per nosį – tai nereikalauja jokios papildomos energijos.

1. Dešinę koją pakelkite nuo žemės 5 cm, raumenis įtempkite ir paskui atpalaiduokite, kad pėda lengvai nukristų ant grindų. Paskui pakelkite kairę koją, įtempkite raumenis, atpalaiduokite ir leiskite nukristi.

2. Dešinę ranką pakelkite nuo žemės 5 cm. Sugniaužkite kumštį, paskui atpalaiduokite ir leiskite plaštakai lengvai kristi ant žemės. Pakartokite tai su kaire ranka.

3. Pakelkite dubenį nuo žemės. Suspauskite sėdmenų raumenis kaip galima stipriau ir vėl aatpalaiduokite.

4. Pakelkite krūtinę nuo žemės, įtempkite raumenis ir vėl atpalaiduokite. Vėl nusileiskite ant grindų.

5. Pakelkite ir įtempkite pečius. Suglauskite mentes ir vėl jas atpalaiduokite.

6. Lėtai pasukite galvą iš dešinės į kairę ir pirmiausia vieną ausį priglausti prie žemės, ttada kitą. Pratimą kartokite 2-3 kartus, kol grįšite į vidurį.

7. Dabar pradėkite žemiau aprašytą savitaigą. Tai vyksta išskirtinai tik galvoje, kūnas atliekant tai visai nejudinamas

TRIKAMPIS – Trikonasana

Šiame paskutiniame iš dvylikos pagrindinių Asanų pratimų – trikampyje – visas kūnas patiria pagyvinantį šoninį tempimą. Kai šis pratimas atliekamas reguliariai, jis suteikia kūnui lengvumo pojūtį ir papildo visų kitų Asanų poveikį.

Poveikis kūnui

Tempia stuburą ir viršutinės liemens dalies raumenis;

Aktyvina vegetatyvinės nervų sistemos ir pilvo ertmės organų veiklą; dėl to pagerėja žarnyno veikla;

Trikampio praktikavimas padidina apetitą ir sugerina virškinimą;

Skatina dubens, stuburo ir kojų judrumą;

Sumažina arba pašalina skausmus apatinėje stuburo srityje;

Suaktyvina kraujo apytaką;

Šitas pratimas yra ypatingai geras tiems, kurie yra patyrę dubens, šlaunies ar blauzdos kaului lūžius.

Protinis poveikis

Pašalina dvasinę įtampą ir numalšina hhipochondriją;

Sumažina stresą.

Praniškas poveikis

Stimuliuoja Prana tėkmę į blužnies, kepenų, storosios žarnos, tulžies pūslės, plonosios žarnos ir širdies meridianus.

Stabilizuoja energiją ir papildo Nadis valymo procesą, kuris buvo pradėtas prieš tai aprašytame Asanas pratime.

1. Stovėkite tiesiai ir nukreipkite žvilgsnį tiksliai į priekį. Tuomet išskėskite kojas šiek tiek labiau nei pečių plotyje. Svorį paskirstykite tolygiai abiem kojoms.

Galva, krūtinė ir stuburas tiesūs, visas kūnas nukreiptas į priekį. Asanas pasiruošimui rankos kabo atpalaiduotos iš abiejų kūno pusių. Keliai ištiesti, bet aatpalaiduoti.

2. Įkvepiant dešinę ranką iškelkite į viršų šalia dešinės ausies. Stovėkite, kol pradėsite jausti tempimą dešinėje pusėje.

Dešinė ranka ištiesta į viršų taip, lyg ji būtų iš talijos traukiama į viršų. Nesilenkite su viršutine liemens dalimi į priekį. Kairė ranka kabo atpalaiduota prie kūno.

3. Iškvepiant pasilenkite į kairę. Su kaire ranka koja išilgai slyskite kiek galima žemyn. Tolygiai kvėpuokite ir pasilikite šioje padėtyje mažiausiai pusę minutės. Ilginkite buvimo šioje asanoje laiką palengva iki 1 minutės. Grįžkite į vidurį ir pratimą pakartokite iš kitos pusės. Šitą trikampio pagrindinę padėtį atlikite 2-5 kartus iš kiekvienos pusės.

Kūno nesusukti. Dešinė ranka ištiesta šalia dešinės ausies. Žvilgsnis nukreiptas tiesiai į priekį. Kairė plaštaka guli lengvai ant kairės kojos; mėginkite apimti kulkšnį.

Pagrindinis poveikis

Trikampis duoda kūnui puikų tempimą iš šono. Visi raumenys veikiami teigiamai, pagrinde tie, kurie yra išorinėje kūno pusėje. Jiems priskiriami pėdos, kojos, dubens ir rankos raumenys.

MEDIS – pažangios pusiausvyros padėtys

Medis pusiau Lotoso padėtyje

Šiam medžio variantui pėdą pusiau Lotoso padėtyje uždėkite ant priešingos šlaunies. Likite padėtyje, kol jausitės gerai ir galvokite apie tai, kad pratimą reikia atlikti iš kitos pusės.

Kairė pėda pusiau Lotoso padėtyje yra ant dešinės šlaunies. Kvėpavimas ramus ir atpalaiduotas. Dešinė koja, stuburas, kkaklas, galva ir rankos yra vienoje tiesioje linijoje.

Erelis – Garudasana

Stovėkite tiesiai, laikydami pusiausvyrą ant dešinės kojos. Kairę koją veskite skersai prieš dešiniąją ir pėda užsikabinkite už dešiniosios kulkšnies. Dešinioji ranka yra prieš veidą, kairė vedama virš ir prieš dešiniąją ir tada už jos. Pamėginkite sudėti plaštakas kaip galima lygiau. Pratimą kartoti ant kairės kojos.

Didina pečių judrumą. Stuburas ir galva sudaro vieną liniją; nesilenkite į priekį. Ši asana stiprina kūno ir sielos pusiausvyrą ir koncentraciją.

Ant kojos pirštų galų – Padand gushtasana

Atsitūpkite ant kulnų. Kairę pėdą pusiau Lotoso padėtyje padėkite ant dešinės šlaunies. Plaštakos šalia kūno ant žemės: lėtai svorį perkelkite ant dešinės pėdos pirštų. Plaštakas suglauskite prieš krūtinę ir pasilikite padėtyje tol, kol jausitės gerai. Pakartokite pratimą iš kitos pusės.

Nugara ir sprandas tiesūs. Sėdynė yra ant dešinės pėdos kulno.