Receptai

Šaltieji patiekalai

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Gurmaniška silkės užkanda

Bruto Neto

1. Sūdyta silkė

2. l butelis mineralinio vandens

3. rūkytos šoninės 125 g

4. 2 svogūnai

5. keletas vidutiniškai įrūgusių agurkų su krapais

6. acto

7. juodųjų pipirų

8. svogūnų laiškų

Silkę apie parą pamirkykite mineraliniame vandenyje. Išmirkusią išdarykite: nulupkite, perskroskite išilgai, o paskui pasmulkinkite į keletą kąsnelių skersai. Išimkite kaulus, filė sukapokite nedideliais kubeliais. Šoninę, nuluptus svogūnus ir agurkus su krapais susmulkinkite ir sumaišykite su silkėmis, įpilkite acto ir pagal skonį ką tik sumaltų juodųjų pipirų. Ant ruginės sviestu apteptos duonos riekių prikraukite sutaisytos silkės su prieskoniais, pagal sskonį apibarstykite smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais ir neškite į stalą. Šį silkės užkandį galima valgyti ir su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Kimšti kiaušiniai Bruto Neto

1. 2 kiaušiniai,

2. svogūnų galvelių, 30 g

3. grietinės 25 g

4. garstyčių 2 g

5. žalumynų

6. druskos.

Kietai virti kiaušiniai nulupami, perpjaunami išilgai, išimami tryniai, kurie pertrinami per sietelį, pridedama smulkiai pjaustytų pakepintų svogūnų,

Stalo garstyčių, druskos, grietinės, ir viskas išmaišoma. Trynio vieta pro konditerinį maišelį pripildoma pagamintu kimšiniu. Kiaušiniai puošiami pjaustytais svogūnų laiškais, žalumynais, užpilami grietine, aplinkui pabarstoma pertrintu tryniu. Skanaus!

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma ((g)

Valentino dienos ikrų širdutės

Bruto Neto

1. 1 nedidelis agurkas (nuluptas)

2. puodelio grietinės 0,3

3. 1 šaukštelis džiovintų krapų

4. šviežiai maltų juodųjų pipirų

5. 1 indelis raudonųjų lašišų ikrų

6. 8 riekelės duonos

7. svieto arba margarino

8. šviežių krapų lapelių

Supjaustykite agurką 0,5 cm storio skrituliukais.

Nedideliame dubenyje sumaišykite grietinę, džiovintus krapus ir pipirus. Ant kiekvieno agurko ggabaliuko uždėkite po šaukštelį grietinės mišinio. Ant viršaus uždėkite apie 1/2 šakštelio ikrų ir papuoškite krapo lapeliu.

Duoną supjaustykite širdelės forma (naudodami širdelė formos sausainių formelę). Pakepinkite ir patepkite sviestu.

Lėkštės viduryje sudėkite agurkų gabaliukus, aplink sudėkite duonos širdeles.

Sriubos

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Šiupininė su mėsa ir grybais

Bruto Neto

1. jautienos kaulų 300 g

2. vandens 1,25 l

3. jautienos 100 g

4. 1 salieras

5. 1 petražolė

6. 1 morka

7. g lieso kumpio 50 g

8. g pieniškų dešrelių 50 g

9. šviežių baravykų 200g

10. 1 svogūnas

11. 1 šaukštas sviesto

12. 1 nedidelis raugintas agurkas

13. 2 švieži pomidorai

14. druskos

15. pipirų

16. 1 lauro lapelis

17. 1 šaukštas kaparių arba alyvmedžio uogų

18. 2 šaukštai grietinės

19. 3 griežinėliai citrinos

Iš kaulų, mėsos ir prieskoninių daržovių išvirti sultinį ir perkošti. Svogūną supjaustyti ir kartu su paruoštais grybais ir pomidorų tyre troškinti svieste. Jautieną, (kumpį, pieniškas dešreles) supjaustyti smulkiais gabalėliais. Raugintą agurką nulupti, išilgai perpjauti į keturias dalis, išimti sėklas iir supjaustyti plonais griežinėliais. Visus produktus sudėti į sultinį ir 15 minučių pavirti. Sriubą išpilstyti į lėkštes, įdėti grietinės, citrinos griežinėlių, pabarstyti supjaustytais svogūnų laiškais, petražolių arba krapų lapeliais.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Naminė agurkų sriuba

Bruto Neto

1. 350 g sultinio

350 g

2. kopūstų 40g

3. bulvių 100 g

4. morkų 20g

5. petražolių 30g

6. salierų 10g

7. svogūnų 20g

8. porų 20g

9. sūdytų agurkų 30g

10. margarino 10g

11 rietinės 10g

12. žalumynų

13. prieskonių

14. druskos

Į išvirtą sultinį sudėkite juostelėmis pjaustytus kopūstus ir virkite 10 – 15 minučių, paskui sudėkite juostelėmis pjaustytas pakepintas prieskonines daržoves, šiaudeliais pjaustytas bulves ir virkite 10 – 15 minučių. Paskui dėkite rombais supjaustytus sultinyje šutintus agurkus, pipirus, lauro lapelius, pasūdykite ir ppavirkite 10 minučių. Prieš baigdami virti pagal skonį įpilkite užvirinto agurkų sūrymo.

Patiekdami valgyti sriubą užbalinkite grietine ir apibarstykite žalumynais.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Raugintų kopūstų sriuba

Bruto Neto

1. sultinio 1,5 l

2. raugintų kopūstų 0,5 kg

3. morkos 2-З vnt.

4. petražolės 2-З vnt.

5. 1 svogūnas 0,5

6. stiklinės pomidorų pastos 0,5

7. stiklinės grietinės

8. 1 š. miltų

9. pipirai

10. žaluma

Raugintus kopūstus sudėti į puodą, įpilti šiek tiek vandens ar sultinio ir troškinti atidengtu dangčiu, vėliau uždengus troškinti apie valandą. Daržoves susmulkinti ir troškinti kartu su kopūstais. Užvirti sultinį ir supilti pomidorų pastos bei pakeptus miltus. Jei kopūstai pernelyg rūgštūs, į juos galima įdėti šviežių kopūstų arba truputį cukraus.

Karšti žuvies patiekalai

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Aliejuje virti cepelinai su žuvimi

Bruto Neto

įprastos cepelinams ruošiamos bulvių masės

Įdarui:

1. šaldytos žuvies filė, 400 g

2. 1 svogūnas,

3. sviesto, 50 g

4. 1 kiaušinis,

5. druskos,

6. pipirų.

7. aliejaus virimui.

Šaldytą žuvį supjaustome nedideliais kubeliais, susmulkiname svogūną. Keptuvėje su sviestu kepame svogūną, įdedame žuvį, pipirų, druskos. Paruošiame nedidelius cepelinus su žuvies įdaru, juos išverdame įkaitintame aliejuje

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Gurmaniška silkės užkanda

Bruto Neto

1. Sūdyta silkė

2. l butelis mineralinio vandens

3. rūkytos šoninės 125 g

4. 2 svogūnai

5. keletas vidutiniškai įrūgusių agurkų su krapais

6. acto

7. juodųjų pipirų

8. svogūnų laiškų

Silkę apie parą pamirkykite mineraliniame vandenyje. Išmirkusią išdarykite: nulupkite, perskroskite išilgai, o paskui pasmulkinkite į keletą kąsnelių skersai. Išimkite kaulus, filė sukapokite nedideliais kubeliais. Šoninę, nuluptus svogūnus ir agurkus su krapais susmulkinkite ir sumaišykite su silkėmis, įpilkite acto ir pagal skonį ką tik sumaltų juodųjų pipirų. Ant ruginės ssviestu apteptos duonos riekių prikraukite sutaisytos silkės su prieskoniais, pagal skonį apibarstykite smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais ir neškite į stalą. Šį silkės užkandį galima valgyti ir su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Karšis su bulvių koše

Bruto Neto

1. bulvių 800 g

2. pieno

150–200 ml

3. sviesto 50 g

4. gūželės salotų

5. saujelės šviežių krapų

6. 4 gabaliukų karšio filė

7. aliejaus

8. druskos

9. pipirų

Bulves nuskusti ir išvirti. Sugrūsti ir išmaišyti su pienu bei sviestu. Pakaitinti ant silpnos ugnies, įberti krapų, pasūdyti ir išmaišyti. Salotas nuplauti, nuvarvinti ir stambiai suplėšyti. Likusius krapus sukapoti. Žuvies gabaliukus nuplauti ir gerai nusausinti.

Žuvį iškepti aliejuje, pasūdyti, pagardinti pipirais, krapais. Perdėti į karščiui atsparų indą. Bulvių košę sukrėsti į konditerinį švirkštą. Bulvių košės užspausti ant žuvies. Pašildyti 5 min. iki 225°C įkaitintoje orkaitėje. Patiekti lėkštėse ant salotų lapų, papuošus krapais.

Karšti mėsos patiekalai

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Bajorų šniceliai

Bruto Neto

1. veršienos 600 g

2. 2 šaukštai citrinos sulčių

3. 2-3 šaukštai miltų

4. 1 kiaušinis

5. 1 šaukštas pieno

6. 1 šaukštelis druskos

7. 4 šaukštai maltų džiūvėsėlių

8. 1 šaukštas sviesto

9. aliejus kepimui

10. citrinos griežinėliai

Mėsą supjaustyti griežinėliais, gerai išmušti, apšlakstyti citrinos sultimis ir padėti šaltai 1 val. Kiaušinį suplakti su pienu ir druska. Mėsos gabalėlius pavolioti miltuose, pamirkyti kiaušinio plakinyje ir apvolioti džiūvėsėliuose, gerai prispaudžiant peiliu. Įkaitinti keptuvę su riebalais, iškepti mėsą. Galima užpilti ištirpintu sviestu. Iš riebalų, kuriuose kepė mėsa, galima pasigaminti padažą, sumaišytą su grietine ir ssultiniu. Ant mėsos uždėti nuvalytus citrinos griežinėlius.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Kiaulienos šašlykas

Bruto Neto

1. neriebios kiaulienos (sprandinės, kumpio) 2 kg

2. 2 svogūnai

3. 4 skiltelės česnako

Marinatui:

4. vandens 0,5 l

5. stiklinės obuolių acto 0,5 l

6. 1 šaukštas druskos

7. 6 juodųjų pipirų grūdeliai

8. 3 gvazdikėliai

9. 2 laurų lapai

Kiaulieną nuplauname, išpjauname plėves (jei jų yra), supjaustome gabalėliais. Svogūnus supjaustome žiedais, česnako skilteles – į keletą dalių. Viską sudedame į dubenį su mėsa, užpilame marinatu ir labai gerai išmaišome. Suspaudžiame, kad marinatas apsemtų mėsą. Uždengiame ir marinuojame 12 vai. Po to, jei reikia, laikome šaltai. Sumauname ant iešmų ir kepame ant žarijų, palaistome marinatu.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Kepti kiaulienos šonkauliukai

Bruto Neto

1. šonkauliukų 1 kg

2. stikllinės smulkinto svogūno 1,5

3. 1 česnako skiltelė

4. 1 šaukštelis druskos

5. pusė šaukštelio maltų

6. juodų pipirų

7. 2 arbat. šaukšteliai malto šokolado,

8. 3 šaukšteliai citrinų sulčių

9. 2 šaukšteliai rudo cukraus

10. 4 šaukšteliai sojų padažo

11. 1 šaukštelis aliejaus (sviesto)

12. konservuotų ananasų 230 g.

13. 2-3 šaukšteliai keptų migdolų

14. keli žirneliai kalendros

Sudėti šonkauliukus

į stiklinį indą arba

į kepimo indą.

Sumaišyti svogūną, česnaką, kalendrą, druską, pipirą,

šokoldą, citrinų sultis, cukrų,

sojų padažą, aliejų, ananasų

sirupą. Šia mase užpilti šonkauliukus ir marinuoti kelias valandas arba parą. Šonkauliukus kepti ant iešmų, nuolat papilant marinatu. Patiekti užpilant

likusį užpilą, prieš tai šiek tiek pakaitinus ir įdėjus į jį keletą skiltelių

Karštų daržovių patiekaliai

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Daržovių šašlykas

Bruto Neto

1. 4 nedidelės cukinijos

2. 4 kieti pomidorai

3. fermentinio sūrio 50 g

4. 2-3 šaukštai sviesto

5. čiobrelių

6. pipirų

7. druskos

Cukiniją supjaustyti griežinėliais. sudėti

į verdantį vandenį. Virti 3 min., išgriebti kiaurasamčiu. Pomidorus supjaustyti stambesniais griežinėliais. Ant iešmo paeiliui mauti cukinijų ir pomidorų. Šašlykus patepti lydytu sviestu ir iš visų pusių apkepinti. Kai iškeps, pabarstyti prieskoniais ir tarkuotu sūriu.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Vegetariškas troškinys

Bruto Neto

1. 1 pok. šaldytų daržovių

2. 1 morka

3. 1 svogūnas

4. krapų

5. vandens 0.25 ml

6. 1 valg. šaukštas krakmolo

7. 1 valg. šaukštai aliejaus, vegetos

Morką sutarkuojame burokine trintuve ir

apkepame aliejuje. Baigiant kepti sudedame susmulkintą svogūną ir apkepame. 5 minutes apverdame daržoves ir trumpai pakepame su morkomis ir svogūnais. Sumaišome trakmolą ssu vandeniu ir maišydami užviriname su daržovėmis. Sudedame smulkintus krapus ir vegetą.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Troškinti Briuselio kopūstai Bruto Neto

1. 1 svogūnas

2. sviesto 20 g

3. šaldytų Briuselio kopūstų 600 g

4. sultinio 750 ml

5. bulvių ir morkų 250 g

3 dešrelės

3 v š grietinės

1/2 petražolių

paprika

druska,

pipirai

Svogūną supjaustyti kubeliais ir pakepti svieste, suberti kopūstus, supilti sultinį ir virti ant mažos ugnies apie 10 minučių. Bulves supjaustyti kubeliais, morkas šiaudeliais, sudėti į troškinį, sudėti supjaustytas gabalėliais dešreles. Maišant pilti grietinę, berti petražoles, druską ir pipiru bei smulkintą papriką. Troškinti apie 15 minučių.

Saldieji patiekalai

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo nnorma (g)

Rytinis varškės desertas

Bruto Neto

1. 1,5 stiklinės varškės

2. Pusė citrinos

3. 3 šaukštai cukraus

4. 3 šaukštai razinų (be kauliukų)

5. Pusė stiklinės grietinės

Citrinos žievelę sutarkuoti, razinas perplauti. Varškę išmaišyti su grietine ir cukrumi ir permalti mėsmale. Į gautą masę įmaišyti riešutus, razinas, tarkuotą citrinos žievelę. Valgyti atšaldytą.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų ssudėjimo norma (g)

Vaisių desertas

Bruto Neto

1. 1 stiklinė multivitaminų sulčių

2. 1 stiklinė apelsinų sulčių

3. 2 mandarinai

4. 5-9 žalios vynuogės

5. 1 obuolys

6. 1 bananas

7. 1 kivis

Sultis sumaišyti ir įdėti į šaldytuvą, kad atšaltų. Vaisius nuplauti, mandarinus, obuolį, ananasą ir kivį nulupti, kuo smulkiau supjaustyti. Sudėjus į indą išmaišyti su sultimis ir patiekti šaltą.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Kokteilis „Bučkis“

Bruto Neto

1. degtinės 50g

2. kakavos likerio 75g

3. saldžių spanguolių sulčių 50g

4. pora gabalėlių ledo

Viską gerai išplakti. Į stiklinę įdėti ledo gabaliukus ir supilti kokteilį į stiklinę. Gerti per šiaudelį

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Desertas „Crema Catalana“

Bruto Neto

1. 4 kiaušinių,

2. 0,5l pieno,

3. 4 šaukštų cukraus,

4. 1 šaukšto krakmolo, citrinos žievelės,

5. cinamono šakelės

Kiaušinio tryniai išplakami, supilamas pienas, sudedami kiti ingridientai. Pradėti virti masę lėtai maišant. Negalima užvirinti! Nukėlus nuo ugnies,reikia 5 minutes patiekalą maišyti. Tuomet galima supilti masę į dubenėlius ir atšaldyti.

Gėrimai

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Tropikų svajonė

Bruto Neto

1. migdolų sirupo 20 ml

2. Mėtų likerio 20 mml

3. pieno 120 ml

4. 1 apelsinas

Komponentus suplakti kokteilių plaktuvėje su ledu. Pieną galima šiek tiek pagardinti grietinėle. Ant gėrimo viršaus išspausti apelsiną. Papuošti apelsino žievele

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Šiltas pienas su kakava

Bruto Neto

1. medaus; 50 g

2. pieno; 1/8 l

3. 1 apelsinas;

4. 1 šaukštas greipfrutų sulčių;

5. 2 ledo gabaliukai.

Nulupti apelsiną, supjaustyti gabaliukais ir sumaišyti su pienu ir medumi. Įpilti greipfrutų sultčių. Plakti mikseriu su grūstais ledais 1 minutę. Prieš geriant perkošti.

Eil.

Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)

Kokteilis „Bučkis“

Bruto Neto

1. degtinės 50g

2. kakavos likerio 75g

3. saldžių spanguolių sulčių 50g

4. pora gabalėlių ledo

Viską gerai išplakti. Į stiklinę įdėti ledo gabaliukus ir supilti kokteilį įį stiklinę. Gerti per šiaudelį