osteochondrozė

Slaugos darbuotojų tobulinimosi ir specializacijos centras “Bendruomenės slauga”

Aida Černuauskienė

Masažuotoja

AB “Utenos trikotažas”

Sveikatos punktas

2002

Utena

Kaklinės stuburo dalies osteochondrozė

Konsultavo: Jūratė Stankevičienė

I. Problema

2002 metų kovo mėnesį išanalizavus AB “Utenos trokotažas” dirbančiųjų apsilankymus sveikatos punkte, išaiškėjo, kad per 2001 metus iš 1433 dirbančiųjų, kurių amžius 18- 60 metų, 167 dirbantieji kreipėsi dėl kaklinės stuburo dalies osteochondrozės, kuri ypač paūmėja rugsėjo- gegužės mėnesiais.

Dirbdama eilę metų masažo kabinete pastebėjau, kad ligonių sergančių kaklinės stuburo dalies osteochondroze skaičius kas metai didėja, ligonių amžius pajaunėja.

Palyginimui pateikiu šiuos skaičius:

Metai Dirbančių skaičius Ligonių sskaičius Kaklinės stuburo dalies osteochondrozės atvejų skaičius

1999 1563 315 125

2000 1485 335 132

2001 1433 385 167

Stuburas dalyvauja daugumoje kūno judesių, atlieka įvairias funkcijas, padeda kūnui išlaikyti formą, padėtį ir pusiausvyrą, mortizuoja smūgius, saugo nugaros smegenis ir iš jų išeinančius nervus.

Judamuosius segmentus vieną su kitu jungia sąnariai. Jie teikia stuburui lankstumo. Taip pat yra gausybė stuburą palaikančių raiščių ir raumenų.

Tarp slankstelių yra diskai. Diskai yra stuburo judėjimo centrinis punktas. Disko nėra tarp pirmojo ir antrojo kaklo slankstelių, taip nė vieno kryžkaulyje ir uodegikaulyje.

Stuburo sąnarių skausmą sukelia atsipalaidevę, išklipę tarpslanksteliniai diskai, kurie tturi įtakos atitinkamam judamajam segmentui.

Kūno pusiausvyra sutrinka, kai nuo krūvio arba paties žmogaus pastangomis pakinta kūno padėtis. Silpniausia šios jėgų saveikos grandis yra kaklinė stuburo dalis, laikanti galvą.

Galva ir kaklinė stuburo dalis gali judėti į visas puses. Sukijant galvą į ššalis, daugiausia juda pirmasis kaklo slankstelis, kiti- labai nedaug.

Šis ypatingas galvos judrumas ir didoka jos masė daug reikalauja iš sprando raumenų ir stuburo raiščių.

Osteochondrozė- stuburo liga, kuri pažeidžia tarpslankstelinius diskus, slankstelius ir stuburo raiščius.

II. Problemos atsiradimo priežastys

Susiję su tiesioginiu darbu:

1. Priverstinė kūno padėtis darbo metu. Ji labiausiai išryškėja siuvimo, mezgimo cechuose, logistikos skyriuje, kur dirbantieji ilgai fiziškai vargina kaklą, ko pasekoje silpsta kaklo ir pečių juostos raumenys, pertempiami raiščiai.

2. Nuolatinės stuburo perkrovos fizinio darbo metu: Nuolat yra traumuojami stuburo slanksteliai, pažeidžiami tarpslanksteliniai diskai, ko pasekoje vystosi stuburo osteochondrozė. Keliant sunkų svorį, užblokuojami vienas ar net keli stuburo sąnariai.

Nesusiję su darbu:

1. Judėjimo stoka.

2. Netinkama mityba.

3. Pveldimumas ir įgimti stuburo defektai. Klinikiniai tyrimai rodo, kad yra šeimų, kuriose broliai ir sseserys, tėvai ir vaikai yra linkę susirgti osteochondroze, o susieti jų ligą su kokiais nors išorės veiksniais nepavyksta. Tokiems ligoniams nustatomi įvarūs kaulų augimo defektai.

4. Nepakankamas pačių dirabnčiujų požiūris į savo sveikatą.

5. Neturėjimas pakankami žinių apie kalinės dalies osteochondrozę ir netaisiklingą laikyseną.

III. Problemos sprendimo tikslas

Per vienus metus AB “Utenos trikotažas” dirbantieji įgis:

1. Teorinių žinių apie kaklinės stuburo dalies osteochondrozę ir netaisiklingą laikyseną.

2. Apie mankštą, sergant šiuo susirgimu.

3. Teisingą sedėjimą prie siuvimo mašinų.

4. Teisingą svorio nešimą, tausojant stuburą.

5. Sveiką mityba.

IV. Informacijos apie problemos sprendimo būdus rinkimas iir kaupimas

Dirbdama masažuotoja, pastebėjau, kad kiekvienais metais pirmą kartą apsilankančių ligonių skaičius vis didėja, jaunėja pacientų amžius. Dabar stuburo osteochondroze serga jau ir 20- 30 metų amžiaus žmonės.

Kaklo osteochondrozė praktiškai sudaro 25% visų stuburo osteochondrozių. Jos klinika gali būti labai įvari. Pirmiausia pasireiškia skausminių simptomų kompleksas, kurie nieko bendra su kakline dalimi neturi. Kartais skausmai išplinta į pečių juostą, tarp menčių, o taip pat į vieną ar abi rankas. Gali pasireikšti naktiniai rankų daigstymai , užtirpimai, gelti kaulus.

Būna atvejų, kai sutrinka regėjimas, pradeda svaigti galva, pakyla kraujospūdis.

Pastaruoju metu padaugėjo ligonių, kuriems skausmai atsiranda krūtinėje ir ligoniui atrodo, kad tai širdies liga.

Esant ūmiai kaklo osteochondrozei, ligoniai hospitalizuojami. Jie 8- 10 dienoms guldomi ant kieto pagrindo, po galva dedama plokščia pagalvėlė. Skiriamas medikamentinis gydymas. Skausmą efektyviai malšina fizioterapinės procedūros.

Ligai aprimus, skiriama gydomasis masažas, mankšta, elektroforezės, ultragarso procedūros. Gerų rezultatų duoda vandens procedūros, ypač vertikalios vonios (stuburo tempimas vandenyje), Šarko, cirkuliacinis dušai, gydomosios vonios, purvo procedūros, akupunktūra ir Alexanderio metodas- tai sistema, padedanti atkurti taisiklingą laikyseną ir judesius. Šį metodą XIX a. vid. Sukūrė Tasmanijoje gimęs Australijos aktorius F. M. Alexanderis, turėjęs problemų dėl balso. Gydytojams jo išgydyti nepavyko, tačiau Alexanderis pats pastebėjo, kad jo galvos judesiai nenatūralūs- kalbėdamas jis atmesdavo galvą atgal iir nuleisdavo, taigi pabandė subalansuoti judesius. Rezultatai buvo teigiami. Alexanderio metodas nurodo bendras klaidas, susijusias su laikysena ir judesiais:

o Viso kūno suglebimas.

o Vienas petys aukščiau už kitą.

o Viena ranka labiau atkišta į priekį negu kita.

o Pečiai visada įtempti.

o Vaikštant galva atkišta į priekį.

o Stovint pakinkliai įtempti ir išlenkti atgal.

o Sėdint ar sukryžiavus kojas sukiojami keliai.

o Sėdint galva per daug atmesta atgal, o nugara pakumpusi.

o Sėdint padai nesiremia į grindis ar sulenkti po kėde, kai tik pirštai liečia grindis.

Labai teigiamai veikia ir sauna. Vieno gydimo kurso tokiems ligoniams neužtenka. Paprastai procedūros atliekamos du ar tris krtus metuose.

Būtinas sveiko gyvenimo būdo vedimas:

“Judėjimas gali pakeisti bet kokius vaistus, bet viso pasaulio vaistai negali pakeisti judėjimo”- jau XVIII a. rašė prancūzų gydytojas Tiso.

Pradedant mankštintis, svarbiausia neskubėti ir tik po mažu didinti fizinį krūvį.

Pati prieinamiausia fizinių pratimų rūšis- ėjimas. Jis ypač naudingas mažiau judantiems.

Labai sveika vaikščioti basomis ne tik vasarą, bet ir žiemą- į vonią pribėrus plokščių, nedidelių akmenukų ir iki kulkšnelių pripylus vandens. Žmogus privalo judėti visą gyvenimą, nuo gimimo iki mirties. Nei amžius, nei ligos nėra kliūtis fiziniam žmogaus aktyvumui.

Visiems reikalingas fizinis raumenų apkrovimas. Dirbant monotonišką darbą, pertraukėlių metu daryti atsipalaidavimo partimus. Sąnarius reikia judinti, ištiesti sakaudamą stuburą, kad pailsėtų stuburo slanksteliai.

Tobulas metodas pailsinti stuburui, tai pakybojimas ant durų staktos, llauke galima ant kilimo daužymo stovo.

Svorį reikia kelti palengva, pritūpus, o ne susilenkus. Nešant svorį, eiti išsitiesus ir svorį laikyti kuo arčiau liemens, tačiau neatremti svorio į šoną, kad nesikreiptų stuburas.

Svarbią vietą ligos profilaktikoje užima mityba. Sisitemingas trumpas (36 val.) badavimas vieną kartą per dvi savaites gerai išvalo organizmo šlakus. Mažinti gyvulinės kilmės riebalus, juos pakeičiant augaliniais. Būtina riboti valgomosios druskos kiekį, mažiau vartoti bulvių, baltos duonos, atsisakyti rūkymo ir svaigalų.

Svarbus organizmo grūdinimas, ypač kontrastiniu dušu.

Moterys turi mokėti tinkamai atkikti namų ruošos darbus (drabužius lyginti tik atsisėdus, dulkes siurbti nesusilenkus, vengti sunkių nešulių nešimo viena ranka)

Mokėti tinkamai pasirinkti avalynę.

V. Problemos sprebdimo būdai

Mano pareiga ir darbas ne tik atlikti masažo procedūras, bet ir siekti, kad nedidėtų ssusirgimų skaičius.

1. Fabriko dirbantiesiams skaitysiu paskaitas du kartus per metus.

a) “Aktyvus judėjimas- sveikatos šaltinis”

b) “Saugokime stuburą nuo mikrotraumų”

c) “Apie sveiką mitybą”

2. Išdalinsiu dirbantiesiams po atmintinę, kokią mankštą daryti (atmintinė pridedama).

3. Dirbantiesiams suteiksiu žinių ir teigiamo požiūrio į savo svaikatą.

a) Išleisiu sienlaikraštį tris kartus per metus apie osteochondrozės profilaktiką.

b) Vesiu individualius pokalbius.

c) Pacientams, apsilankantiems masažo ir pirmosios pagalbos kabinetuose, įteiksiu atmintinę ir paaiškinsiu kaip daryti atsipalaidavimo mankštos pratimus (atmintinė pridedama).

d) Visus ligonius stengsiuosi išmokyti gyventi kitaip, nes tik jie patys galės iš dalies įveikti savo ligą, ilgiau išliks darbingi ir galės gyventi pilnavertį gyvenimą.

e) Sveikatos

punkte atliksiu pusmečio sergamumo analizę, tikslu- išsiaiškinanti kaklo osteochondrozės susirgimų skaičių.

VI. Santrauka

Savo kursiniame darbe iškėliau tokią problemą: “2002- ųjų metų kovo mėnesį išanalizavus AB “Utenos Trikotažas” dirbančiųjų apsilankymus sveikatos punkte, išaiškėjo, kad per 2002 metus iš 1433 dirbančiųjų, kurių amžius 18- 60 metų 167 dirbantieji kreipėsi dėl kaklinės stuburo dalies osteochondrozės, kuri ypač paūmėja rugsėjo- gegužės mėnesiais”.

Šiai problemai išspręsti iškėliau šiuos tikslus: “Per vienus metus fabriko dirbantieji įgis teorinių žinių apie kaklinės stuburo dalies osteochondrozę ir netaisiklingą laikyseną, apie mankštą, ssergant šiuo susirgimu, teisingą sėdėjimą, sveiką mitybą, taisiklingą laikyseną”.

Problemai išspręsti radau šiuos spredimo būdus: “Fabriko dirbantiesiams skaitysiu paskaitas du kartus per metus, dalinsiu atmintines ir paaiškinsiu kaip daryti mankštą, suteiksiu žinių ir teigiamo požiūrio į savo sveikatą”.

Atsipalaidavimo mankštos pratimai

1. Sėdime ant kėdės suėmę rankomis už kėdės kraštų, pasikeliame ant rankų ir pasilaikome 3- 4 sek. Po to visiškai atsipalaiduojame. Kartoti 5- 6 kartus.

2. Sėdime atsipalidavę, 3- 4 krtus ramiai įkvėpiame pro nosį, 5- 15 sek. sulaikome kvėpavimą ir iškvėpiame pro burną. Kartoti 55- 6 kartus.

3. Stengiamės pasukti galvą i vieną ir į kitą pusę taip, kad nejudėtų kaklo slanksteliai, o raumenys įsitemptų kuo labiau. Kartoti 5- 6 kartus.

4. Stengiamės galvą lenkti į šalis. Kartoti 5- 6 kartus.

5. Sėdime alkūnes pasidėję ant stalo, pasirėmę kaktą delnais, ggalva spaudžiame rankas. Kartoti 5- 6 kartus.

Naudota literatūra:

1. Dr. Jenny Suteliffe Kaip įveikti nugaros negalavimus.

“Musų knyga” 2000

2. Osteochondrozė Mokslo ir enciklopedijų leidykla

Medicinos enciklopedija Vilnius 1993 2 dalis

3. AB “Utenos trokotažas” Statistiniai duomenys

4. V. Grečka “Apie kaklo osteochondrozę”

Vilnius Mokslas 1989 m.

5. Bernardas A. Bėkeris Vilnius Mokslas 1991 m.

6. Lutcas Bernau Vilnius 1996 m.

Adolfas Ernstas Majeris “Be skausmo, be tablečių”

7. Pokalbiai su pacientais