Sidro FIZZ tyrimas

TURINYS

TURINYS 1

ĮVADAS 2

1. SIDRO ATSIRADIMO ISTORIJA 3

1.1. Sidro “Fizz” gamyba 3

1.2. Sidro populiarumas JAV ir Europoje 3

2. ASORTIMENTO ANALIZĖ 5

3. SIDRO FIZZ RINKOS SEGMENTAVIMAS 7

5. TYRIMO METODOLOGIJA 8

5. DUOMENŲ RINKIMAS IR ANALIZĖ 9

PASIŪLYMAI 16

IŠVADOS 17

LITERATŪRA 19

PRIEDAI 20ĮVADAS

Sidras “Fizz” – vienas iš pirmųjų šios rūšies alkoholinių gėrimų, pasirodęs Lietuvos rinkoje. Tik įvedus šį gėrimą į rinką, paklausa buvo gana didelė, ilgainiui vartotojai jį pamėgo ne tik dėl išskirtinų šio gėrimo savybių – lengvo gaivaus skonio, patrauklaus įpakavimo, lengvo alkoholinio tūrio, jis tiesiog tapo populiarus įvairių vakarėlių, sambūrių metu, kavinėse, baruose ir klubuose.

„Ragutis“ – pirmoji Lietuvos bendrovė, nuo 22001 metų gegužės mėn. pradėjusi gaminti sidro FIZZ šeimą bei pirmoji gamintoja, kuri pilstomą sidrą pradėjo platinti baruose. Sidras FIZZ yra 4,7 proc. stiprumo. Parduodamas 0,5l skardinėse ir 1,5l patogiuose užsukamuose plastikiniuose buteliuose. Šį gėrimą ypač mėgsta moterys ir jaunimas, nes jis yra gaivus, lengvas, saldus, malonaus aromato ir skonio.

Temos aktualumas. Paskutiniu metu rinka pasipildė daugybe analogiškų produktų – įvairių gamintojų gaminamų sidro rūšių. Pastebėjau, jog sidro “FIZZ” pardavimai nebeauga, kaip kad anksčiau, jie netgi linkę mažėti. Atitinkamai sumažėjo firmos ggaunamas pelnas. Aš spėju, kad tai galėtų būti susiję su konkurentų produkcijos rinkoje pagausėjimu, kita galima priežastis – vartotojo netenkina kai kurios šio gėrimo savybės, arba paprasčiausiai jam per aukšta kaina. Arba vartotojas tiesiog nebeperka produkto, nes jis nebėra naujas, ggali būti atsibodęs ir pan.

Tyrimo tikslas – išsiaiškinti, kodėl sumažėjo pardavimai. Ar tai susiję su pirkėjų nepasitenkinimu, ar su konkurentų skaičiaus rinkoje didėjimu, kokios sidro “FIZZ” savybės galėjo sukelti nepageidaujamą vartotojų reakciją.

Tyrimo objektas – Sidras „FIZZ“.

Tyrimo apimtis – Tauragės miesto rinka.

Uždaviniai:

 Surengti vartotojų apklausą;

 Įvertinant jų atsakymus į pateiktus klausimus;

 Sužinoti jų nepasitenkinimo priežastis.

Metodologija:

 Mokslinė literatūra (lietuvių kalba);

 Spauda bei internetas;

 Anketavimu gauti duomenys.1. SIDRO ATSIRADIMO ISTORIJA

Kas buvo pagaminta anksčiau – sidras ar alus? Į šį klausimą nėra lengva atsakyti: abu gėrimai – ir obuolių sidras, ir alus žinomi nuo antikos laikų. Tuomet tradicinis sidras buvo gaminams tik iš obuolių sulčių, be mielių ir vandens.

Hebraiškai fermentuotas „obuolių vynas“ buvo vadinamas bendru, alkoholinius gėrimus apibūdinančiu žodžiu „šekar“. Graikai šį gėrimą vadino „sikera“. Šis žodis taip pat rreiškė „stiprus gėrimas“. Iš lotyniško žodžio „sikera“ transformavosi į senovės prancūzų žodį „sidre“. Dabar šis žodis prancūziškai skamba „cidre“, o angliškai – „cider“.

Auginti obuolius žmonės pradėjo prieš 750 tūkst. metų. Manoma, kad putojantis gėrimas iš obuolių buvo pradėtas gaminti 7500 metų prieš Kristų, o intensyvia obuolių sodininkyste užsiimta 1300 metais prieš Kristų Nilo upės žemumoje.

Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose sidras paminėtas 55 metais prieš Kristų, tada, kai du Julijaus Cezario vadovaujami romėnų legionai atvyko į Angliją. Tuo metu Anglijoje sidras buvo llabai populiarus. Neįprastas gėrimas labai patiko Cezariui. Jo dėka obuoliai ir sidras paplito visoje Romos imperijoje.

Romėnams užėmus Angliją, daugelis anglų pabėgo į Normandiją, esančią Prancūzijos šiaurės vakaruose. Sidro mėgėjai teigia, kad dabar pats tikriausias sidras gaminamas tik šioje vietovėje.1.1. Sidro “Fizz” gamyba

Sidras FIZZ yra natūralios fermentacijos gėrimas, kurio nė viename rūgimo ar gamybos procese nenaudojamas spiritas. Sidras FIZZ gaminamas panašiai kaip ir alus. Misa pagaminama iš kriaušių arba obuolių sulčių bei vandens, kurie sumaišomi su kitom medžiagom. Sidro misa neverdama – įdedamos mielės ir produktas paliekamas natūraliai fermentuotis. Tokiu būdu gautas „vynas“ skaidrinamas, įdedama cukraus, jis prisodrinamas anglies dioksidu. Visa gamyba užtrunka kelias savaites. Kiekvienas sidro gamintojas turi savo ypatingą šio gėrimo receptą, kuris laikomas paslaptyje.1.2. Sidro populiarumas JAV ir Europoje

Obuolių sidras anksčiau buvo labai populiarus ir JAV. Pirmoje XVII amžiaus pusėje šį gėrimą pradėjo gaminti į JAV emigravę naujakuriai. Su savimi jie atsivežė obuolių sėklų, tačiau jų užauginti obuoliai buvo neskanūs. Nenorėdami pradanginti derliaus, naujakuriai iš šių obuolių gamino sidrą. Gėrimas tapo labai populiarus, nes buvo pigesnis nei alus, puikaus skonio, jį lengvai galėjo pagaminti bet kuris fermeris, savo sode auginęs obelis. Be to, sidras padėdavo apsisaugoti nuo infekcinių susirgimų.

Šį gėrimą labai mėgo ir kai kurie JAV prezidentai. Vienas jų, WWilliamas Henry Harrisonas, panaudojo sidrą savo rinkiminėje kampanijoje. Tie, kas balsavo už W.H.Harrisono kandidatūrą, buvo nemokamai vaišinami pinta sidro. Kitas JAV prezidentas Johnas Adamsas, kiekvieną rytą profilaktiškai išgerdavo po pintą obuolių sidro.

Dabar sidras labai populiarus Vokietijoje, Ispanijoje, Anglijoje, Belgijoje, Suomijoje ir Prancūzijoje. Prancūzijoje sidras – antras „nacionalinis“ gėrimas po vyno.

Norėdami įtikti sidro mėgėjamas, gamintojai pradėjo kurti įvairių skonių receptus: sausą, pusiau sausą bei saldų obuolių, kriaušių ir net vasarišką braškių skonio sidrą.

Sidras tinka prie jūros gėrybių, kiaulienos, daržovių patiekalų, lengvų salotų, sūrio, vaisių, įvairių desertų. Jis vartojamas ir alkoholiniams kokteiliams daryti. Pavyzdžiui, amerikiečiai dažnai geria kokteilį, pagamintą iš alaus ir sidro. Beje, sidras pravers ir virtuvėje – jis naudojamas įvairiems patiekalams paskaninti vietoj baltojo ir raudonojo vyno.2. ASORTIMENTO ANALIZĖ

Asortimento formavimo politika – tai priemonių visuma, kuri padeda planingai sudaryti ir palaikyti prekių rinkinį kaip pasiūlą vartotojų paklausai tenkinti ir atitinkamai prekybos įmonių apyvartai bei jų rentabiliai veiklai garantuoti. Asortimentas turi gylį ir plotį.

Prekių linija – tai giminingų prekių grupė. Mano atveju imant prekių liniją sidrą „Fizz“, tai asortimento plotis yra 4, nes sidras „FIZZ“ yra: Pasiflorų skonio sidras FIZZ COOLER, Kriaušių skonio sidras FIZZ, Spanguolių skonio sidras FIZZ ir Braškių skonio sidras FIZZ.

Atlikta analizė apima Tauragės miesto rinka, apžvelgdama jų ppateikiamą asortimentą, panagrinėsiu smulkiau, kiekvieną sidro „FIZZ“ rūšį laikydami atskira prekių linija:

Pasiflorų skonio sidras FIZZ COOLER

Tai tikras vasaros hitas – ryškus, egzotiškais kraštais dvelkiantis aromatas. Naujasis FIZZ COOLER sužavės Jus lengvu unikaliu skoniu, išraiškingu dizainu bei su folija apsaugotu skardinės viršumi.

Kraušių skonio sidras FIZZ

Tai gaivus ir lengvai geriamas, iš saldžių kriaušių pagamintas sidras. Jo malonus aromatas ir skonis įkvepia linksmintis, šokti, dainuoti, šėlti iki ryto. Jis gali atskleisti tikrus talentus.

Spanguoliu skonio sidras FIZZ

Tai, kaip rojus žemėje – gaivu ir labai gundo.

Braškių skonio sidras FIZZ

Saldaus, vasariško braškių skonio sidras. Jis primins vasaros šėlsmą ir burnoje tirpstančias saldžias uogas.3. SIDRO FIZZ RINKOS SEGMENTAVIMAS

Įmonės veiklai įtakos turi daugelis aplinkos veiksnių: ekonomika, demografija, kultūra, technologija, prekių paklausa ir pasiūla. Šių veiksnių verslininkas negali paveikti tiesiogiai. Jie nepriklauso nuo jo norų ir valios, bet atsižvelgti į juos būtinai reikia, nes jie gali sudaryti verslui tiek papildomų galimybių, tiek tam tikrų problemų. Verslininkas turi stengtis numatyti galimus išorės veiksnių pakitimus ir jų poveikį rinkai.

Beveik kiekvieno rinkos tyrimo pradinis ir tikriausiai pagrindinis klausimas yra nustatyti potencialių pirkėjų skaičių, jų charakteristikas, taip pat rinkos plėtotės tendencijas.

Rinkos analizei atlikti reikia gana daug informacijos. Ją surinkti paprastai nėra lengva, tai daug kainuoja ir atima

daug laiko.

1. Demografinis segmentavimas:

o Amžius: jaunesnio ir vidutinio amžiaus žmonėms patinka šis gėrimas, jaunimui labai patinka šie gaivūs gėrimai;

o Pajamos: didesnes pajamas turintys žmonės perka geresnius gėrimus, su didesnėmis galimybėmis;

o Išsilavinimas: neįtakoja .

o Profesija, užsiėmimas: retas kuris šiais laikais gali apsieti be lengvo gėrimo kompanijoje, jį išgeria geri draugai kavinėje, namie bežiūrint televizija pagurkšnoja ir kt.

2. Geografinis segmentavimas:

○ Miestas/kaimas: tiek mieste, tiek kaime žmonės geria sidrą. Tik mieste galbūt jis yra naudojamas daugiau.

○ Rinkos tankumas: parduotuvių prekiaujančių sidru Tauragės mieste yra pakankamai. Rinka yra užpildyta.

3. Psichografinis ssegmentavimas:

○ Asmenybės tipas: novatoriškos asmenybės „vaikosi“ naujovių, jiems yra įdomu viskas kas nauja.

4. Pagal vartotojo elgseną:

○ Vartojimo statusas: geria dėl to, kad skanu, iš įpročio ir p;5. TYRIMO METODOLOGIJA

Tyrimo būdai yra parenkami atsižvelgiant į tyrimo tikslus. Yra trys pagrindiniai marketingo tyrimo būdai:

• Apklausa;

• Stebėjimas;

• Eksperimentas.

Dažnai dar būna nurodomas ir ketvirtasis – kokybinių tyrimų būdas. Apklausos tyrimas yra aprašomasis tyrimas, tik retais atvejais galintis turėti ir priežastinio tyrimo elementų. Aprašomųjų tyrimų rūšiai priskiriami ir stebėjimo tyrimai. Eksperimentas beveik visada būna priežastinis.

Apklausos tyrimas dažniausiai atliekamas įvairių ggyventojų grupių, sluoksnių apklausos pagrindu. Apklausiant žmones, gaunamų faktų, sužinomos nuomonės, požiūriai, pozicijos.

Stebėjimo metodo privalumas – objektyvumas. Tačiau taip tiriant galima tik fiksuoti faktus, nesužinant jų atsiradimo priežasčių.

Eksperimentas yra trečiasis metodas, kuriuo remiantis gaunama marketingo tyrimų informacija. Eksperimentas yra oorganizuojamas ar atliekamas tyrėjo iniciatyva keičiant vieną ar daugiau kintamųjų, kartu stebint šių keitimų poveikį kitam kintamajam, dažniausiai pardavimui. Stebėjimo bei eksperimento nenaudojau, kadangi šiais metodais sunku gauti informacijos apie mėsos perdirbimo įmonių verslo sąlygas.

Pirminių duomenų rinkimui naudojau apklausos metodą. Kaip žinome apklausos rūšys yra trys:

• Asmeninė/ žodinė apklausa;

• Raštiška apklausa;

• Telefoninė apklausa.

Šiam tyrimui buvo naudojama vartotojų apklausa – susistemintas informacijos iš respondentų rinkimas.

Tyrimo tipą – apklausą pasirinkau todėl, kad:

1. tikimasi gauti kuo tikslesnius rezultatus;

2. šis tyrimo būdas leidžia gilintis ir neretai surasti atsakymą į priežastinio ryšio klausimą “kodėl”, išsiaiškinti pirkėjų sprendimus ar veiksmus sąlygojančias priežastis.pvz., kodėl vartotojai vienaip ar kitaip vertina prekę, vienaip ar kitaip elgiasi ir pan.

3. Apklausos tyrimas leidžia gauti informaciją ir padeda atsakyti į klausimą “kaip”. Tai jjau ne priežastinio ryšio, bet faktų rinkimo ir konstatavimo klausimas. Man svarbu sužinoti, kaip pirkėjas vertina sidrą “FIZZ”. Be to, man svarbu, į ką pirkėjai žiūri rinkdamiesi prekę, kada ir kur nusprendžia ją pirkti. Visos šios aplinkybės yra svarbios įvertinant rinkos perspektyvas;

4. Apklausos tyrimas padeda atsakyti į klausimą “kas”. Tai faktų rinkimo ir ateities numatymo klausimas. Man, kaip tyrėjui, yra svarbu ir būtina žinoti, kas mūsų veiklos rinkoje vyks ateityje, kokio tipo gyventojų grupės taps svarbiausiais sidro “FIZZ” pirkėjais.

Mano parengtas aanketas sudaro šios dalys:

• įvadas . Jame atsispindi pravedamos apklausos tikslas ir jis parodo, kokią naudą gaus respondentas dalyvaudamas apklausoje – “Siekdami pagerinti mūsų gaminamo produkto – sidro “FIZZ” kokybę ir sužinoti Jūsų nuomonę apie šį produktą, prašome užpildyti šią anketą, atsakymus pažymėdami kryželiu.”

• rekvizitinė dalis . Joje pateikiama informacija apie respondentus – aš užduodu du klausimus – vartotojo amžius, lytis. Sužinojus vartotojo amžių ir lytį galiu nustatyti, kokio amžiaus ir lyties vartotojai daugiausia vartoja šį gėrimą ir kokias produkto savybes labiausiai vertina tam tikro amžiaus atstovai.

Pagrindinėje dalyje aš pateikiau 12 klausimų. Iš jų visi uždari tik vienas filtruojantis. Tai tokie klausimai, kurie apima visus galimus atsakymo variantus, iš kurių respondentas renkasi savąjį.

Atrankos modelių pasirinkimas. Pagal respondentų atrinkimą naudojau ištisinio tyrimo būdą, t.y. į tyrimą įtraukta visa tiriamų objektų visuma. Tiriamąją visumą nenustatinėjau ir pagal geografinį, ir pagal demografinį, ir pagal vartojimo kriterijų. Ją paėmiau atsitiktinai. Tyrime dalyvavo tik fiziniai asmenys, sidro “Fizz” vartotojai.. Naudojau filtruojantį klausimą. “Ar Jūs mėgstate “Fizz””? Jei šio gėrimo respondentas nemėgsta, jis gali neatsakinėti į toliau pateiktus klausimus.

Hipotezės:

1. Ar sidras „FIZZ“ populiarus Tauragės miesto rinkoje.5. DUOMENŲ RINKIMAS IR ANALIZĖ

Tyrimo aprašymas. Respondentai buvo atrinkti atsitiktinai. Jų buvo paprašyta užpildyti anketas prekybos centre, gatvėje, buvo ieškoma respondentų pažįstamų, ggiminių, draugų tarpe, jų darbovietėse. Buvo apklausiami įvairaus amžiaus, lyties žmonės.

Iš viso buvo pateiktos užpildyti 35 anketos. Anketas užpildė 100% respondentų. Apklausa anoniminė, nes pildančiųjų anketą neprašoma nurodyti savo pavardę, vardą, adresą. Tyrimo metu gauti duomenys apdoroti excel lentelių pagalba.

Pirmuoju anketos klausimu „Jūsų lytis“ siekiau sužinoti vyrai ar moterys vartoja šį „lengvą“ gėrimą daugiau. 94 % apklaustųjų perkančių sidrą „FIZZ“ yra moterys, o tik 6 % vyrai. Tai galiu daryti išvadą, jog sidras „FIZZ“ mėgiamas moterų (žiūrėti į grafiką Nr.1).

Grafikas Nr. 1. Sidro „FIZZ“ vartojimas pagal lytį.

Antruoju anketos klausimu “Koks Jūsų amžius” buvo siekiama sužinoti užpildžiusiojo asmens amžių. Respondentų amžius labai įvairus: nuo 18 iki 61 ir vyresni. Pavyko sužinoti, kad anketą pildė daugiausia žmonės, kurių amžius 30-45 metų. Jie sudaro 54% visų apklaustųjų. 18-29 metų žmonės sudaro 27% visų respondentų, 45-59 metų- 18% apklaustųjų. Galima daryti išvadą, kad daugiausiai sidrą “FIZZ” vartojančių respondentų yra 30-45 metų žmonės, t.y. jauni žmonės (žiūrėti į grafika Nr.2).

Grafikas Nr.2. Sidro “Fizz” vartotojų pasiskirstymas pagal amžių.

Trečiuoju anketos klausimas buvo tarsi filtruojantis. “Ar Jūs mėgstate “Fizz”?” Nemėgstantys galėjo anketos nepildyti, tačiau tokių respondentų buvo tik 3 arba 9% nuo visų apklaustųjų (žiūrėti į grafiką Nr.3).

Grafikas Nr.3. Sidro „FIZZ“, vartojimas apklaustųjų nuomone.

Ketvirtuoju klausimu ssiekiau išsiaiškinti, kokį “FIZZ” sidrą dažniausiai geria vartotojai: spanguolių, kriaušių, braškių, pasiflorų ar kitokio skonio. Paaiškėjo, kad vartotojai labiausiai pamėgę kriaušių sidrą. Tokių vartotojų yra 15, arba 43% apklaustųjų. Braškių sidrą mėgsta 23%, spanguolių – 6%, pasiflorų 14 %, kitokį sidrą geria 14% respondentų. Vadinasi, kriaušių sidras yra pats populiariausias iš visų sidro rūšių ir labiausiai mėgiamas respondentų. Paaiškėjo, kad dažniausiai kriaušių skonio sidrą geria 18-29 m. amžiaus respondentai. 100% (12 iš 12) 18-29 m. amžiaus respondentų nurodė, jog mėgsta kriaušių skonio sidrą “FIZZ”, 30-45 m. amžiaus žmonės jį geria taip pat dažnai. 41% (10 iš 24) šiai grupei priklausančių respondentų nurodė, jog mėgsta kriaušių skonio sidrą. 45-59 metų žmonių tarpe šio skonio sidrą mėgsta 75%, arba 6 iš 8 apklaustųjų. Vadinasi, labiausiai pamėgę šią sidro rūšį yra 18-29 m. respondentai (žiūrėti į grafika Nr.4).

Grafikas Nr.4. Sidro „FIZZ“ vartojimas pagal skoni

Penktuoju anketos klausimas buvo pateiktas, norint sužinoti, kur dažniausiai vartojamas gėrimas “FIZZ”. Paaiškėjo, jog 50% visų apklaustųjų šį gėrimą geria bare, 35% namuose, o likusieji 15% vakarėlių metu. Restorane apklaustieji apskritai sidro nevartoja (žiūrėti į grafika Nr.5).

Grafikas Nr.5. Apklaustųjų pasiskirstymas pagal vartojimo vietą

Šiuo klausimu atskleidžiami pirkimo įpročiai. Dažniausiai, t.y. net 50 procentų

visų apklaustųjų sidrą vartoja bare.

Šeštas anketos klausimas buvo pateiktas tam, kad išsiaiškinti, kaip dažnai respondentai renkasi sidrą “FIZZ”. Net 26 respondentai, arba 65 %, atsakė, jog jie sidrą “FIZZ” renkasi vieną kartą per mėnesį ar net rečiau. Tai daugiausiai 18-29m. ir 30-45m. respondentai. (po 50% iš kiekvienos grupės) , kadangi tai jauni žmonės, ir jų tarpe gali būti nemaža dalis studentų, jie vartoja sidrą retai, galbūt dėl aukštos kainos. 10 % respondentų šį gėrimą renkasi vieną kartą per dieną, vvadinasi vartoja pakankamai dažnai, ir iš to galima spręsti, kad yra tikri šio gėrimo mėgėjai. Tai 30-45 metų žmonės .15% apklaustųjų jį geria kartą per savaitę ir 10 % – daugiau nei vieną kartą per savaitę (žiūrėti į grafika Nr.6).

Grafikas Nr.6. Respondentų pasiskirstymas pagal vartojimo dažnumą

Septintuoju anketos klausimu buvo siekiama sužinoti, ar atkreip.ia vartotojų dėmesį “FIZZ”-o reklamos. Paaiškėjo, kad net 70% respondentų dėmesį jos atkreipia, 24% – neatkreipia, o 6% apklaustųjų nurodė, kad nekenčia reklamos. Vadinasi, reklama gali būti llabai efektyvus pardavimų skatinimo būdas, kadangi didžiosios dalies respondentų dėmesį ji atkreipia (žiūrėti į grafikas Nr.7).

Grafikas Nr.7. Respondentų dėmesys į „FIZZ“-o reklamas.

Aštuntu klausimu norėjau sužinoti, ar respondentai žaidžia “FIZZ”-o gamintojų organizuojamus žaidimus. Net 70 % apklaustųjų atsakė neigiamai, nes mano, kkad vistiek nelaimės, 15 % atsakė, jog žaidžia, likusieji 15% atsakė, jog žaidžia kartais (žiūrėti į grafiką Nr.8).

Grafikas Nr.8. Respondentų skaičius, kurie žaidžia „FIZZ“-o organizuojamus žaidimus.

Devintuoju klausimu siekiau išsiaiškinti, ar skiriamas dėmesys taros formai ir dizainui. 45% apklaustųjų atsakė, jog tokį dėmesį skiria, 40% respondentų taros formai ir dizainui dėmesio neskiria, o likusieji 15% atsakė, jog tam dėmesį skiria tik kartais. Iš to sužinojau, jog dėmesio tarai skiria ir neskiria po vienodą procentą visų apklaustųjų. Dėmesį taros formai ir dizainui daugiausiai skiria 30-45 m. apklaustieji (žiūrėti į grafikas Nr.9).

Grafikas Nr.9. Respondentai pasiskirstę netolygiai, kurie skiria dėmesį taros formai ir dizainui.

Dešimtuoju klausimu buvo siekiama sužinoti, iš ko vartotojams maloniausia gerti gėrimą “FIZZ”. 40% apklaustųjų šį gėrimą maloniausia gerti iš bbutelio, tai daugiausia 30-45 m. respondentai. 30% respondentų maloniausia gerti šį gėrimą iš bokalo, ir 30% respondentų tam visai neteikia reikšmės ir nurodo, jog jiems nesvarbu (žiūrėti į grafikas Nr.10).

Grafikas Nr.10. Iš ko respondentams maloniausia gerti sidrą „FIZZ“.

Vienuoliktas klausimas buvo pateiktas tam, kad sužinoti, ar respondentai pirktų “FIZZ”-ą įvairių renginių metu. Net 80% atsakė, jog pirktų, 5% teigė, jog nepirktų šio gėrimo įvairių renginių metu, o likusieji 15% pažymėjo, jog jie “FIZZ”-ą pirktų, jei nebūtų kitų gėrimų (žiūrėti į grafikas NNr.11).

Grafikas Nr.11. Respondentų kiekis, kurie pirktų sidrą „FIZZ“ įvairių renginių metu.

Dvyliktu klausimu buvo siekiama sužinoti, ar respondentams priimtina “FIZZ”-o kaina. 30% respondentų šio gėrimo kaina atrodo per aukšta, tai mano po lygiai respondentų iš kiekvienos amžiaus grupės, 45% respondentų ji atrodo prieinama, tai daugiausia 30-45m. respondentai, o 25% respondentų dėmesio į kainą nekreipia (žiūrėti į grafika Nr.12).

Grafikas Nr.12. Respondentų nuomonė apie gėrimo “FIZZ” kainą.PASIŪLYMAI

Pagrindiniai tyrimo rezultatai. Tyrimo metu nustatyta, kad daugiausia sidrą “FIZZ” vartoja moterys ir 30-45 m. vartotojai. Jie dažniausiai geria kriaušių skonio sidrą. Net 10 iš 22 šio amžiaus respondentų šį gėrimą vartoja namuose, net 14 iš 22 nurodė, jog renkasi šį gėrimą kartą per mėnesį ir rečiau. Daugiau negu pusės šio amžiaus grupės apklaustųjų dėmesį patraukia šio gėrimo reklama, o dėmesį taros formai ir dizainui skiria 10 iš 22 šio amžiaus apklaustųjų. O 10 iš 22 apklaustųjų nurodė kainą kaip prieinamą. Net 14 iš 22 26-40m. amžiaus grupės apklaustųjų svarbiausią faktorių, kodėl jie renkasi šį gėrimą, nurodė jo skonį.

Tyrimas padėjo nustatyti, kad populiariausia sidro rūšis visų amžiaus grupių tarpe yra kriaušių – net 65% visų apklaustųjų. Dažniausiai gėrimas geriamas bare – net 50% visų apklaustųjų.

Taip pat paaiškėjo, kad taros pakuotei ir dizainui dėmesį sskiria 45% visų apklaustųjų. Dėl kainos paaiškėjo, kad 45 % respondentų ji prieinama, o 30 % respondentų – per aukšta.

Taip pat buvo išreikšta nuomonė, kad šis sidras yra kiek kartokas, tačiau taip manė tik vienas apklaustasis, dar vienas manė, kad jis galėtų būti kiek stipresnis.IŠVADOS

Atlikusi tyrimą, galiu daryti tokias išvadas:

1. Sidrą FIZZ dažniausiai vartoja moterys, net (94 proc.)

2. Dažniausiai sidrą “FIZZ” vartoja 26-40m. amžiaus žmonės (54 proc.)

3. Į klausimą „Ar Jūs mėgstate sidra „FIZZ“ atsakė (91 proc.)

4. Labiausiai mėgstama sidro rūšis yra kriaušių.(65 proc)

5. Labiausiai paplitusi šio gėrimo vartojimo vieta – baras (50 proc)

6. Sidro “FIZZ” vartojimo dažnumas – 1 kartą per mėnesį ir rečiau.(65 proc). Tai būdinga 26-40 metų respondentų grupei, net 10 iš 22 šių respondentų kaina atrodė per aukšta.

7. Paaiškėjo, kad net 70% respondentų dėmesį atkreipia šio gėrimo reklamos.

8. „FIZZ“-o organizuojamuose akcijose, žaidimuose dalyvauja net (70 proc.) apklaustųjų.

9. Taros pakuotei ir dizainui dėmesį skiria tik 45 proc. apklaustųjų.

10. 40 proc. aplkaustųjų šį gėrimą maloniausia gerti iš butelio.

11. Į klausimą „Ar perkate sidrą „FIZZ“ renginių metu?“, 40 proc. respondentų atsakė taip.

12. Net 30 proc.respondentų sidro “FIZZ” kaina per aukšta.

Iškilusios problemos sprendimo kryptys:

1. Kadangi labiausiai mėgstama sidro rūšis yra kriaušių, ateityje didesnį skirsiu būtent šiai sidro rūšiai, jos tobulinimui.

2. Kadangi net 65 proc. respondentų vartoja sidrą kartą per mėnesį ar rečiau, skatinsiu šio ggėrimo vartojimą įvairiomis akcijomis, nuolaidomis.

3. Išaiškėjus, kad populiariausia vartojimo vieta – baras, baruose rengsiu įvairias akcijas, žaidimus, tikėsiu pritraukti kuo daugiau vartotojų.

4. Tobulinsiu taros pakuotę ir dizainą.

5. Stengsiuosi rasti būdų nors 5 proc. sumažinti produkto kainą, kad 30 proc. respondentų ji taptų prieinamesnė.

Tikiuosi, jog šio tyrimo pagalba išaiškėjus sidro “FIZZ” vartojimo ypatumams, firma ateityje galės kai ką pakeisti, siekiant patenkinti kuo daugiau vartotojų lūkesčių ir padidinti pardavimų apimtis.LITERATŪRA

1. Pranulis V. Marketingo tyrimai. 1998, Kronta Vilnius. 166p ISBN 9986-879-10-8.

2. Stulpinas T. Tyrimo pradmenų mokymas – mokomoji knyga. 2002, Šiaulių universitetas. 88p. ISBN 9986-38-320-X.

3. Viršilaitė R. Marketingas. Mokomoji knyga. Kaunas. Technologija, 1997. 180 p.

4. A.Bartkienė, Rinkos kainų politika ir kainodara //Alijansas.-1997, Nr.1-3, 79-83p.PRIEDAI

APKLAUSA

Esu Kauno kolegijos Tauragės skyrius studentė, ir vygdau apklausą sidro “Fizz” pasiūla Tauragės rajone. Siekiu pagerinti mūsų gaminamo produkto – sidro “FIZZ” kokybę ir sužinoti Jūsų nuomonę apie šį produktą, prašau užpildyti šią anketą. Anketos užpildymo trukmė 5 minutės.

Ką Jūs manote apie sidrą “Fizz” ?

________________________________________

1. Jūsų lytis (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. moteris

2. vyras

Išsirinkite vieną atsakymą

________________________________________

2. Jūsų amžius (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. 18-29 metai

2. 30-45 metai

3. 45-59 metai

4. Virš 60 metų

Išsirinkite vieną atsakymą

________________________________________

3. Ar jūs mėgstate sidrą “Fizz”? (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. Taip

2. Ne

Išsirinkite vieną atsakymą

________________________________________

4. Kokį sidrą „Fizz“ dažniausiai geriate? (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. Spanguolių

2. Kriaušių

3. Braškių

4. Pasifluorų

5. Kita

Išsirinkite kelis atsakymus

________________________________________

5. Kur dažniausiai perkete sidrą “Fizz”? (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. Bare

2. Namuose

3. Retoranuose

4. Vakarėliuose

Išsirinkite vieną atsakymą

________________________________________

6. Kaip dažnai geriate sidrą “Fizz”? (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. Vieną karta per dieną

2. Vieną kartą per savaitę

3. > nei vieną kartą per mėnesį

4. Vieną kartą per mėnesį ir rrečiau

Išsirinkite vieną atsakymą________________________________________

7. Atkreipia dėmesį į sidro “Fizz” reklamą? (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. Taip

2. Ne

3. Nepatinka reklama.

Išsirinkite vieną atsakymą

________________________________________

8. Kiek dažnai žaidžiate “Fizz-o” ogganizuojamuose akcijose, žaidimuose? (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu):

1. Taip

2. Ne

3. Kartais

Išsirinkite vieną atsakymą

________________________________________

9. Kokį dėmesį skiriate taros formai ir dizainui? (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. Taip

2. Ne

3. Kartais

Išsirinkite vieną atsakymą

________________________________________

10. Iš ko maloniausia gerti sidrą “Fizz”? (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. Butelio

2. Bokalo

3. Neturi reikšmės

Išsirinkite vieną aatsakymą

________________________________________

11. Ar perkate sidrą “Fizz” renginių metu? (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. Taip

2. Ne

3. Jei nebūtų kitų gėrimų

Išsirinkite vieną atsakymą

________________________________________

12. Jums priimtina “Fizz-o” kaina? (teisingą atsakymą pažymėkite kryželiu)

1. Priimtina

2. Ne

3. Per aukšta

Išsirinkite vieną atsakymą

Dėkoju už nnuoširdžius atsakymus.