TAS SALDUS ŽODIS – „LAISVĖ“

TAS SALDUS ŽODIS – „LAISVĖ“

Robertas Dailidonis

Kasmet mokyklos išleidžia tūkstančius abiturientų,kurių dauguma toliau bando skintis kelią į savo gyvenimo svajones. Jie bando ieškoti tolimesnių galimybių kelti kvalifikaciją.Geriausias būdas to pasiekti – universitetas.Kaip mokyklos kasmet sulaukia pirmokų, taip universitetai ir kolegijos – pirmakursių.“Univerai“ be „barakų“ netenka prasmės.

Įsėdus i 19 maršruto troleibusą prieš paskutinėj stotelėj (saulėtekyje) tavęs laukia „Niujorkas“taip studentų vadinami 6 šešiolikos aukštų pastatai.Juose verda tikras gyvenimas.

Barakas – ne namai

Atvažiuodamas i baraką tu tampi visiškai savarankiškas.Tėvai tau „nepudrina“ smegenų.Gali pradėti gyvenimą iš nnaujo,tai tarsi naujas gyvenimo etapas.Tu gauni tris kambariokus kurie būna geri arba blogi.Kurie tave erzina arba ne,baigiasi tuo kad po metų tu juos galų gale palieki.Tada susirenki sau patinkančius kambariokus ir susikuri aplinką kuri tau atstotų namus.Po poros metų apsilankydamas tikruose namuose pas savo tėvus tu jautiesi lyg svečias.Svečias kuris turi savo namus ,savo draugus,savo aplinką.Kas yra „barakai“?Tai tokia vieta kurioje gyvuoja laisvė,“tūsovkės“,labai daug draugų,kaimynai,kurie tau gali padėt kai tik tau reikia.Kiekviena proga švenčiama vieningai.Ar tai būtų gimtadienis ar Valentino ddiena visi susirenka į virtuvę ar pas ką nors į kambarį ir švenčia.Tokie pokyliai dažniausiai vadinami aukšto vakarėliais(viename aukšte yra apie 25 studentai). Visa tai vyksta diena iš dienos.

Su komendantu pyktis neverta

Komendantas tai toks asmuo kurio pareigos yra atsakyti uuž tvarką barake,neįleisti nepažįstamų žmonių.Nevisi komendantai yra tolerantiški studentų atžvilgiu.Pavyzdžiui kai studentui norisi pašėlti su kito fakulteto panele komendantai,kartais šito ir telaukia.Jiems yra malonu pasiėmus raktą iš savo kambarėlio nueiti į to studento kambarį ir atidarius duris surikti:

-Ką jūs čia darot?O juk tu taip norėjai atsipalaiduot,o tau viską sujaukia kažkoks komendantas.

Bet yra administratoriai(kitaip)su kuriais galima susitarti.Tau jie leidžia padūkt,o tu už paslaugą ten kokią saldainių dėžutę nuneši ar vyno buteliuką.Tad geriausia su tvarkos prižiūrėtojais geriau nesipykti,nes ateis laikas kai tau prireiks jų pagalbos.

Kainos

Kalbant apie kainas,jos visur yra skirtingos.Saulėtekio bendrabučiuose šiuo metu kaina vienam žmogui yra nuo 115 iki 160 litų.Priklauso keliese gyveni.Jeigu dviese-moki brangiau.Jei trise tai pigiau.Nuo metų laiko nepriklauso ar tai žiema ar vasara visus metus moki tą pačią ssumą.Į šitą kainą įeina viskas:vanduo, elektra, dujos, šildymas.Nors pagal idėją vasara turėtum mokėt mažiau,o žiema brangiau(maždaug tiek kiek moka dabar visą laiką).Be studentų pirmuose aukštuose gyvena statybininkai, kuriems kainos yra dvigubai ar net trigubai didesnės.Ir sąlygos dar žiauresnės,ten kur studentai gyvena dviese ,statybininkai gyvena keturiese,penkiese.

Sesijos pabaiga

Sesija- bene baisiausias metas studento gyvenime.Tačiau viskas galų gale pasibaigia.O tada.O tada prasideda tikrosios linksmybės.Niekas nepaneigs jog studentui nieko nėra svarbiau kaip gerai praleisti laiką,kitaip – „tūsintis“ kol galės paeiti.Juk, tiesą pasakius, studentas tam ir yyra sutvertas, kad galėtų „tūsintis“.Bet ,deja, ne visos linksmybės baigiasi gerai.

Pasak Roberto(vardas pakeistas),triukšmingiausia būna sesijos pabaiga,kai studentai „aplaisto“savo egzaminų rezultatus,nors ir ne visiems pavyko juos gerai išlaikyti.Tačiau tai ne vienintelės didelės progos , kai studentai šėlsta nuo ryto iki vakaro lyg patrakę.Kaip pavyzdį mūsų pašnekovas paminėjo tradicines rugsėjo šventes:visiems gerai žinomas fuksų krikštynas (pirmakursių) ir žinoma vadinamąsias „cementovkes“.Ne visi studentai jaučia realybę tad už ką būna nubausti:geriausiu atveju tenka pabendrauti su žaliaisiais tvarkos sergėtojais – policininkais ar budinčiaisiais ,o blogiausiu – lagaminai į rankas – ir keliauji ieškotis kitos pastogės. Pastaruoju metu šia privilegija mažai kam buvo lemta pasinaudoti,bet būna visko.

Vis dėlto daugiausia problemų sukelia svečiai, nes patys gyventojai jaučia atsakomybę ir bijo prarasti stogą virš galvos.Ne paslaptis,po audringų nakties baladojimosi,ryte,neretai pasigendama kai kurių asmeninių daiktų(kai dėl visiems suprantamų ir pateisinamų priežasčių užmiršti užrakinti kambarį, į jį užsuka neprašyti svečiai, kurie“pasivaišina“ ne tik arbata).Todėl Roberto

teigimu reikia rakinti duris,kad pas tave neapsilankytų neprašyti svečiai,negalima pasitikėti nepažįstamaisiais.

-Mūsų aukšte visi vienas kitą pažįsta tad aš bent jau asmeniškai retai kada uždarau duris.Bet mums gal sekasi?Štai pas pažįstamą per Kalėdas dingo muzikos centras su mobiliuoju telefonu,tad dabar po šito ir dar kitų įvykių administracija sugriežtino buvimo taisykles „barakuose“. Todėl visi pasilikusieji turi uužsiregistruoti pas budintįjį, ir lankytojai įleidžiami tik į tuos kambarius, kuriuose dar yra gyventojų.

Iš stipendijos neišgyvensi

Ne vienas studentas iš stipendijos nepragyvena.Iš tėvų jau imti gėda.Tad tenka ieškotis darbų ,kurie būtų suderinti su mokymusi ,ir kuriuose reikėtų dirbti tik pusę dienos. Deja tokį darbą surasti yra gana sunku . Dažniausiai jie 4-5 valandom tampa : padavėjais, pardavėjais.Yra tokių kurie įsigudrina įsidarbinti vadybininku ar žinių diktoriumi.Jiems yra lengviau jie gali bet kada pasikeisti su savo kolega.

Maistas

Kiekvienam žmogui laikas yra labai svarbus.Studentams tai ypač aktualu.Suspėti dirbti,mokytis ir linksmintis vienu kartu yra sunku.O dar maitinimasis.Kai esi pripratintas prie mamos šiltų ir skanių kotletų ar blynų norisi šito ir bendrabučiuose.Bet laikas yra visagalis.Tu paprasčiausiai dėl laiko stokos esi priverstas valgyti pusfabakričius.Žinoma kartais ryte gali užuosti blynų ar ko nors kito kvapą ,bet juos kepa ,tie kurie netingi anksti keltis.Dažniausiai tai darbštuolytės panelytės.Būna atvejų kai blynais skanauja visas aukštas,vienas iš jų tai užgavėnės.Maisto racionas nedidelis ,tai: jogurtai ,dešrelės ,koldūnai ,tirpios sriubos ,makaronai ,vienu žodžiu viskas ko nereikia gaminti,ar mažai laiko prireikia tai paruošt.Iš alkoholinių gėrimų studentui priimtiniausias yra alus.Neveltui jo pas mus tiek daug sunaudojama.

Kvapai riečia nosį

Vilniaus universiteto barakai kurie stūkso Saulėtekyje yra tokios tragiškos būklės ,kad jų neapsimoka rekonstruoti.Šitie pastatai yra gana seni ,,jie yra surinkti per greitą laiko tarpą (žinome, kai skubi kas gaunasi),dangoraižiai pradėjo krypti į šoną ir patys statybininkai tai patvirtino ir po 5 metų jie dar labiau pakryps.Tad vieną dieną juos apskritai reikės nugriaut ir jų vietoj statyt naujus.Gal dėl to niekas ir nebando renovuoti.Šiuo metu šiek tiek pastangų yra įdėta į apnaujinimo planą.Dabar studentai gali pasigirti plastikiniais langais,bet deja ir jie yra prastos kokybės.Niekad negali žinot ar pasukęs rankeną ,rankena nenutrūks.Elektra iki galo sutvarkyta ,nes anksčiau ,žiema, ji dingdavo porą kartų per dieną.Turėdavai pasirūpinti žvakėmis ir tarsi per karą sėdėt su jomis ir šviestis vadovėlius ar užrašus.Virtuvė kvepia tarybiniu kvapu ,viryklės išlikusios nuo socializmo laikų.Tualetas, kurio aitrus kvapas užuodžiamas per penkiolika metrų , taip pat yra senas.Vonia yra kvadratinio metro didžio ,tai net vonia ,o dušas ,jei turi stovėti.Grindis padengtos niekad nekeistu linoleumu ,kuri vienu rankos mostu gali paprastai nuplėšti.Sienos ištapetuotos.Greičiausiai jau bus kokie septyni aštuoni sluoksniai.O dar atėjai tu ,reikia juk kažkiek atsinaujinti kad būtų jauku.Šiaip kambario būklė priklauso nuo pačių studentų.Linoleumo nekeisi ,bet ten tapetus susimest su kambariokais nėra problema.Dažniausiai taip jaunimas ir daro ,daugiausia pastangų ir triūso įdėta į panelių kambarius.Pas jas apsilankęs pajauti kažkokį pakylėjimą.Todėl dažnai dėl šitos ,ir netik, priežasties vaikinai pasilieka pabūti

merginų kambaryje nei savam.

Tarakonų puotos

Higiena bendrabučiuose yra baisi.tiek žmonių ,tiek skirtingų charakterių.Vienas nuspręs kriauklėje nusiplauti bulves ,kitas išsišnypšti nosį ,kitas užgesinti nuorūką.Tai jau geriau plauti po vieną.Tualetas kiekvieną dieną užsikemša ,ypač tai juntama po savaitgalio.Šiaip tualetai ,kriauklės ,dušai yra valomi kiekvieną darbo dieną po kartą.Bet čia ne vienintelė didžiulė problema.Yra tokie padarai kurie mėgsta kur nėra higienos ,kur yra maisto likučių.Tai tarakonai ,kuriems bendrabučiai tai ideali terpė pragyvenimui.Juos karts nuo karto bandoma išnuodyti.Tai būna du kartus per mėnesį.Kai atbėga bobutės ssu purškikliais ir pradeda dezinfekciją nuo kiekvieno kampo tarakonai įsigudrinę subėga studentų kambarius.Tada po šios ceremonijos ,vakare, prasideda riksmai ,ypač iš mergų kambarių.Joms bet koks judantis objektas(kaip vabalas) sukelia šleikštulio bangą.Dar virtuvėj be tarakonų gali sutikti pelę,bet jos stengęsi dažnai nepasirodyti žmonėms.

Narkotikai

Narkotikai,narkotikai.Jie mus supa aplinkui visur ir visada.Tai tarsi analogija rūkalams ,bet žymiai baisesnė.Narkotikų taip paprastai nepavartosi ,kaip rūkydamas cigaretę ar gerdamas alų.

Dažniausiai narkotikų mėgėjai kur nors susirenka į nuošalesnę vietelę ,kur jų niekas nematys.

„Barakai“ be narkotikų irgi neapsieina.Dauguma sstudentų yra pabandę „velnio išmislo“. Trečdalis iš jų kartas nuo karto pavartoja.Tarp studentų populiariausias narkotikas yra „žolė“(skankas). Anksčiau narkotikai nebuvo toleruojami ,bet dabar vis su naujais ir naujais studentais ateina ir įprotis „parūkyti“.Vieni randa malonumą prie taurelės kiti prie „lėktuvo vvairo“. Dauguma rūkančiųjų skanką jo nelaiko narkotiku ,gal dėl to toks jis yra populiarus tarp jaunimo tarpo.

Meilė,meilė.

Mes esame sukurti mylėti ir būti mylimi. Dievas yra meilė (1 John 4:16), ir būtybėms, sukurtoms į Jo panašumą reikia patirti meilę. Tarp biblijoje minimų vertybių, meilė yra viena iš svarbiausiųjų. Todėl nenuostabu, kad velnias sunkiai dirbo, kad suardytų jos prasmę

Meilės yra visur ,ypač tarp 18-25 metų jaunimo.Studentams tai maloniausias gyvenimo etapas.

Vargu ar santykius tarp studentų galima būtų vadinti meile.Tai greičiau yra sekso patenkinimas.Žinoma pasitaiko ir rimtų santykių ,bet tai gana retas įvykis.Niekas nenori veltis į rimtus santykius .Šiai ,kitai nakčiai – ir pakaks.Tokia studentiška ideologija.Bendrabutyje ji verda kiekvieną dieną.Kaimynai nesistengia trukdyti jei dėl triukšmo ar lovos bildesių į sieną jiems neleidžia miegoti.Jie supratingi &– ir patys atsidurs ir jie panašioje situacijoje.Tad jei užsukęs pas savo kambarioką pamatysi ,ne vieną lovoje-nenustebk – taip „barake“ priimta.

Žalias baras

Išėjus iš bet kurio šešiolikos aukštų monolitų ,staiga prieš akis atsiveria puikus vaizdas.Žolytė ,krūmai ,medeliai tai yra visų studentų atsipalaidavimo vieta.Jei geras oras visada surasi savo pažįstamą su kuriuo po įtemtos studijų dienos besišnekučiuodamas išlenksi po porą butelių alaus.Visada išgirsi ką nors grojanti su gitara.Niekur nepamatysi numesto popierėlio ar ką tik šuns iškepto pyrago.Kažkaip keista ,kad studentų aplinkoje būtų ššvaru ,bet „žaliam bare“

(taip studentų vadinamas) taip jau yra.Tai pagrindinė,vasarą jaunimo užtvindyta vieta.

Taigi, gyvenimas barakuose nėra paprastas. Tačiau net ir tėvus Vilniuje turintį studentą čia labiausiai vilioja beveik nevaržoma laisvė. Dėl jos galima iškęsti ir nepriteklius, ir tarakonų puotas, ir pikto komendanto burnojimus.