Vasarinių rapsų auginimo technologiniai elementai ir jų ekonominis vertinimas

įvadas; dirvožemis

priešsėliai

dirvos paruošimas

pasėlių priežiūra ir tręšimas

trąšų panaudojimo normos

piktžolių jautrumas herbicidams

herbicidai, ju jų panaudojimo laikas ir normos

apsauga nuo kemkėjų

cheminės rapsų apsaugos nuo kenkėjų ir ligų priemonės

derliaus nuėmimas

ekonominio vertinimo lentelės

Vakarų šalių ekspertai prognozuoja, kad rapsų aliejus, o tuo pačiu ir rapsų poreikis aliejaus pramoniai bent jau iki šimtmečio pabaigos nuolat didės. Šalyse ku neauga alyvmedžiai, sojos, saulėgrąžos ir kiti šilumą mėgstantys augalai, maistinis aliejus gaminamas tik iš rapsų sėklų, o jų išspaudos yra vertingas baltymingas pašaras gyvuliams. (S. Bernotas). Šiuo metu jau nne tik užsienyje, bet jau ir Lietuvoje iš rapsų grūdų gaminami dyzeliniai degalai. Tačiau Lietuvoje į BIO dyzelina žiūrima gana skeptiškai.

Lietuvoje pirmieji rapsų pasėliai pasirodė prieš Antrąjį pasaulinį karą, tačiau rapsais kaip baltymingais ir greitai augančiais tarpiniais augalais susidomėta aštuntajame dešimtmetyje, o grūdams plačiau auginti jie pradėti nuo 1986 metų. (S. Bernotas). Tinkamos žemės vasariniams rapsams auginti yra visuose Lietuvos rajonuose. Tik tie ūkininkai, kurie tiksliai laikosi vasarinių rapsų auginimo rekomendacijų, gali tikėtis gero derliaus.

Šiame darbe apžvelgsime vasarinių rapsų aauginimo naujoves, tam tikslui naudosime įvairius leidinius bei straipsnius. Kadangi reikės atlikti auginimo technologinių elemntų ekonominį vertinimą, tam tikslui reikia ieškoti pigesnių auginimo technologijų. Augalininkystės ūkiuose daugiausaia kuro bei darbo sunaudojama dirvoms arti. Todėl energijos ir laiko sąnaudas galima taupyti, mmažinant arimo gylį arba visai neariant, o dirvą purenant kitais būdais. Todėl naudosime minimalią žemės dirbimo technologiją