Vitaminai

Vitaminai yra mažos molekulinės masės organiniai junginiai, būtini normaliam organizmo vystimuisi, augimui ir veiklai. Kaip kofermentai jie būtini fermentinių organizmo reakcijų komponentai. Vitaminai katalizuoja medžiagų apykaitą ir dalyvauja audinių bei organų biocheminėse reakcijose, bet jie nėra energetiniai ar plastiniai produktai. Organizmas nesugeba pasigaminti daugumos vitaminų ir turi juos nuolat ir reguliariai gauti su maistu. Svarbiausias vitaminų šaltinis yra maistas, žarnyno mikroflora. Maiste dar yra provitaminų, kurie organizme virsta vitaminais. Be to šiuo metu gaminama daug sintetinių vitaminų preparatų. Daugelis vitaminų įįeina į įvairių kofermentų sudėtį.

Vitaminai žymimi lotyniškomis raidėmis arba rašomas cheminis jų pavadinimas. Pagal fizines ir chemines ypatybes vitaminai skirstomi į tirpius riebaluose ir tirpius vandenyje. Pirmieji (A, D, E, K) yra atsparesni temperatūros, rūgščių ir šarmų poveikiui. Organizme gali susikaupti nedidelės šių vitaminųatsargos, nes jie kumuliojasi. Tirpūs vandenyje vitaminai (C, P, B1, B2, B6, B12, B15, PP, U, folinė rūgštis, cholino chloridas lipoinė rūgštis) neatsparūs temperatūrai, šarmams. Jų atsargų organizme nesusidaro.

Tiek riebaluose, tiek vandenyje tirpūs vitaminai bei polivitaminų ppreparatai geriami bevalgant ar po valgio – tuomet jie geriau įsisavinami, nes lėčiau praeina per virškinamąjį traktą.

Retinolis (žinomas kaip vitaminas A)

Svarbiausias vitamino A šaltinis – žuvų kepenys, sviestas, mėsa, kiaušinio trynys. Taip pat retinolio gausu – žuvų taukuose.

Gaminama iir sintetinių šio vitamino preparatų. Vitamino A pirmtakas yra provitaminas karotinas, kurio esti augaliniuose produktuose (morkose, juoduosiuose serbentuose, mėlynėse, svogūnuose, persikuose, abrikosuose, grybuose). Kai karotiną veikia fermentas karotinazė, žarnų sienelėse, kepenyse ir odoje susidaro retinolio. Vitamino A atsargos kaupiasi kepenyse ( čia jo yra apie 90% bendro kiekio), iš dalies akių tinklainėje ir inkstuose.

Vitamino A funkcijos:

Jis reguliuoja trofinius procesus, ypač baltymų sintezę, gerina kvėpavimo takų, virškinamojo trakto ir šlapimtakių gleivinės epitelio apsauginę funkciją, dalyvauja steroidinių hormonų sintezėje. Būtinas normaliai endokrininių liaukų veiklai, baltymų, mukopolisacharidų, cholesterino, fosforo junginių apytakai. Vitaminas A didina vaiko atsparumą vaiko organizmo atsparumą infekcijoms, skatina jo augimą ir brendimą, yra būtinas geram regėjimui.

Vitamino A stygiaus požymiai:

Stokojant vitamino A, vaiko oda ir gleivinė sausėja, pleiskanoja prasideda folikulinė hhiperkeratozė. Atsiranda odos pakitimų, panašių į paprastuosius spuogus. Plaukai ir nagai darosi trapūs, sutrinka regėjimas. Jei vitamino A nepakanka nėščiosios organizme, gali sulėtėti vaisiaus formavimasis, susidaryti įgimtų širdies ydų, regėjimo trūkumų.

Profilaktinė retinolio dozė:

Kūdikiams – 1250 TV,

1-3 metų vaikams – 1330 TV,

4-6 metų – 1660 TV,

7-10 metų – 2300 TV,

vyresniesiems – 3300 TV per parą.

Nepageidaujamas veikimas:

Ilgai vartojamos per didelės vitamino A preparatų dozės sukelia hipervitaminozę, kuriai būdingas irzlumas, sutrikęs miegas, anoreksija, odos palei burną pleiskanojimas, delnų, padų oodos ir lūpų kampučių kraujuojantys įtrūkimai, subfebrili kūno temperatūra, padidėjusios kepenys, hipochrominė anemija, padidėjęs kraujyje ENG, lipidų ir cholesterino kiekis.

Vitaminas D.

Vitaminas D yra ypač būtinas augančiam organizmui. Žinomos septynios šio vitamino rūšys, bet praktiškai svarbiausi vitaminai D2 ir D3. Mielėse ir kai kuriuose augaluose yra provitamino ergosterino, žmogaus ir gyvulių organizme, kai kuriuose maisto produktuose (svieste, piene, kiaušinio trynyje, ikruose, kepenyse) – provitamino 7-dehidrocholesterino, kai šiuos provitaminus veikia ultravioletiniai spinduliai, jie virsta atitinkamai vitaminu D2 (ergokalciferoliu) ir vitaminu D3 (cholekalciferoliu). Taip pat gausus vitamino D šaltinis – žuvų taukai.

Vitamino D funkcijos:

Vitaminas D reguliuoja Ca ir P jonų apytaką organizme, skatina P jonų rezorbciją inkstų kanalėliuose, Ca jonų rezorbciją žarnyne ir kaupimąsi kauliniame audinyje. Jis papildomai atlieka organizme prieskydinių liaukų fiziologines funkcijas. Svarbus baltymų, riebalų ir angliavandenių, bei Mg jonų apykaitai, būtinas fiziologinei hormonų veiklai.

Vitamino D stygiaus požymiai:

Vitamino D trūkumas praktiškai pasireiškia tik vaikams, jie suserga rachitu. Deformuojasi galūnių kaulai, krūtinės ląsta, kaukolė, sutrinka skydliaukės ir prieskydinių liaukų funkcija. Labai retai jo gali trūkti suaugusiems žmonėms, dirbantiems naktinese pamainose, požeminėse kasyklose ir kitur, kai organizmui nepakanka ultravioletinių spindulių. Vitamino D nepakankamumą skatina ilgalaikis fenobarbitalio, difenino vartojimas.

Nepageidaujamas veikimas:

Ūminio perdozavimo vitamino D preparatais požymiai gali pasireikšti, kai jo paros ddozė esti didesnė nei 75000-100000 TV. Ligoniai skundžiasi pykinimu, vėmimu, vidurių skausmais. Chroniškai perdozuojant vitamino D preparatus, didėja kalcio koncentracija kraujyje ir šlapime, kalcis kaupiasi audiniuose, ypač kraujagyslėse, ragenoje, miokarde, inkstų kanalėliuose, antkaulyje. Kai atskiruose audiniuose bei organuose susikaupia kalcio, sutrinka jų fiziologinės funkcijos.

Vitaminas D rezorbuojasi distalinėje plonosios žarnos dalyje, iš čia jo patenka į kepenis, kur jis kaupiasi, bei į kitus organus. Pats vitaminas D yra mažai aktyvus, bet iš jo susidaro biologiškai labai aktyvių metabolitų.

Cianokobalaminas (sin. vitaminas B12).

Vitaminą B12 sintetina žarnyno mikroflora, dalis jo į organizmą patenka su gyvuliniais produktais (mėsa kepenimis). Jo rezorbcijai iš žarnyno būtinas glikoproteidas (vidinis Kastlio faktorius), kurį išskiria skrandžio gleivinė. Audiniuose vitaminas B12 virsta kofermentine forma, kuri įeina į įvairių fermentų sudėtį.

Vitamino B12 funkcijos:

Vitaminas B12 pasižymi lipotropinėmis ypatybėmis, saugo kepenis nuo riebalų infiltracijos, mažina audinių hipoksiją ir intoksikaciją, veikia anabolikai, stimuliuoja vaiko organizmo imunines reakcijas, leukocitų fagocitinį aktyvumą. Dalyvaudamas purino ir pirimidino junginių bei nukleino rūgščių , nervų sistemos mielino sintezėje vitaminas B12 reguliuoja kraujodaros organų funkciją.

Profilaktinė cianokobalamino paros dozė:

1-3 metų – 0,7 µg,

4-6 metų – 1 µg,

7-10 metų – 1,4 µg,

Vyresniesiems – 2 µg.