Baltymai ir ju pritaikymas

Baltymai yra pagrindinė organizmo statybinė (plastinė) medžiaga. Jie

sudaryti iš aminorūgščių. Aminorūgščių sudėtis ir išsidėstymas baltymo

molekulėse skirtingos rūšies baltymuose būna labai įvairi. Kai kurios

aminorūgštys yra sintetinamos žmogaus organizme – tai pakeičiamos

aminorūgštys, kai kurios nesintetinamos – tai nepakeičiamos aminorūgštys.

Nepakeičiamas aminorūgštis žmogus būtinai turi gauti su maistu, pakeičiamų

aminorūgščių kiekį taip pat būtina papildyti su maistu. Nepakeičiamos

aminorūgštys – tai leucinas, izoleucinas, lizinas, metioninas,

fenilalaninas, treoninas, triptofanas, valinas, augančiam organizmui

nepakeičiama aminorūgštis yra ir histidinas. Įvairiuose maisto produktuose

aminorūgščių kiekiai yra skirtingi. Laikantis sveikos mitybos įvairumo

principo, t.y. vartojant įįvairius maisto produktus, galima patenkinti visų

aminorūgščių poreikį. Nepakeičiamų aminorūgščių daugiausia yra gyvūniniuose

baltymuose. Augaliniuose baltymuose daugiau pakeičiamų aminorūgščių.

Gyvūniniai baltymai biologiškai vertingesni, nes juose, lyginant su

augaliniais baltymais, yra daugiau tokių aminorūgščių kaip triptofanas,

lizinas ir turinčių sieros. Su maistu žmogus turi gauti visas aminorūgštis,

kadangi organizmui reikalingi mišrūs baltymai – ir augaliniai, ir

gyvūniniai.

Baltymai yra labai plačiai išplitę gyvojoje gamtoje ir sudaro gyvybės

pagrindą. Fiziologiniu požiūriu baltymai yra svarbiausi natūralūs

stambiamolekuliniai junginiai, nors DNR, sauganti genus, taipogi yra

natūralus gigantiškas polimeras. Baltymų sandara yra labai paini ir jų

struktūrinių vvariantų skaičius nepaprastai didelis. Pavyzdžiui, pagal savo

struktūrą baltymų yra fibrilinių, globulinių, pluoštinių, elastingų, tirpių

ir netirpių, kristalinių bei amorfinių.

Tačiau visiems baltymas yra būdingos šios savybės:

• jų makromolekulės sudarytos beveik vien tik iš α – amino rugščių

liekanų, kurios tarpusavyje susijungę ppeptidinėmis jungtimis.

• baltymų makromolekulės sudarytos beveik vien tik iš L optinės

konfigūracijos amino rūgščių.

(Šios dvi savybės siejasi tokiu būdu, kad visos į baltymų sudėtį įeinančios

amino rūgštys pradinėse stadijose yra gaminamos iš to paties šablono,

panaudojant tuos pačius fermentus, todėl bendra alfa ir L konfigūracija

labai apsimokėjo ir evoliucijos eigoje įsitvirtino amino rūgščių

sintezėje.)

Visos amino rūgštys(išimtį sudaro glicinas), kurios gaunamos suhidrolizavus

baltymus, yra optiškai aktingi junginiai. Atskiri baltymai tesiskiria

vienas nuo kito sudarančiomis juos amino rūgštimis ir tų amino rūgščių

tarpusavio jungimosi tvarka (pirmine baltymo struktūra), kas sąlygoja ir

skirtingas aukštesnes tokios makromolekulės struktūras (antrinę, tretinę).

Nustatyta, kad baltymus sudaro iš viso apie 28 skirtingos amino rūgštys,

kurios turi po dvi, tris arba daugiau funkcinių grupių. Todėl

polipeptidinės makromolekulės gali būti šakotos, tačiau gamtoje tai

sutinkama ypatingai retai.

Baltymų makromolekulės pagrindą sudaro aamino rūgštys NH2 – CH(R)COOH,

kurios susijungusios tarpusavyje peptidiniais – CO – NH – ryšiais, o jose

radikalas R yra labai įvairus. Be peptidinių ryšių, baltymuose dar rasta

disulfidinių (S – S) ryšių tarp atskirų cisteino likučių, ir tai daro

esminį skirtumą tarp polipeptido ir baltymo. Baltymo molekulėje taip pat

dažnai randami metalo jonai, chelatuoti neigiamai įkrautomis amino rūgščių

liekanomis (gliutamato, aspartato), taip pat didesni cheminiai junginiai,

tokie kaip vitaminai arba lipidiniai inkarai. Baltymų makromolekulės gali

kontaktuoti viena su kita bei su kitomis makromolekulėmis, dažnai

sudarydamos itin painios struktūros sstambiamolekulinius kompleksus. Tokie

kontaktai pagrįsti daugybe silpnų sąveikų tarp dviejų skirtingų molekulių

paviršių, kurie vienas kitą atitinka kaip raktas spyną.

Kai kurios medžiagos baltymus iš jų tirpalų nusėsdina arba koagaliuoja.

Nusėsdinimas gali būti grįžtamojo arba negrįžtamojo pobūdžio, t.y.

nusėsdinta medžiaga gali dar ištirpti arba virsti netirpia. Virinami

baltymai, o ypač kai dar į tirpalą pridedama acto rūgšties arba

elektrolitų, negrįžtamai koaguliuoja. Negrįžtamą baltymų koaguliaciją

sukelia taip pat mineralinės rūgštys, pikrino rūgštis ir taninas. Veikiami

etanolio ir acetono, nusėsdinti baltymai išlieka tirpūs vandenyje.

Cheminiu požiūriu baltymai yra polielektrolitai. Fiziologinėmis sąlygomis

jie nėra linkę sudaryti agregatus, tačiau dėl vienokių ar kitokių

priežasčių praradę savo biologinį aktyvumą jie savaime agreguojasi ir

koaguliuoja.

Baltymai pagal jų makramolekulių formą skirstomi į dvi grupes: globulinius

ir fibrilinius baltymus.

[pic]

Amino rugštis jungiasi baltymuose

Globuliniai baltymai

Globulinius baltymus sudaro kamuolinės makromolekulės – globulės. Tokio

tipo baltymų pavyzdžiu galėtų būti albuminai, globulinai, hemoglobinasbei

mioglobinas. Išvados apie šių baltymų makromolekulių formą padarytos,

remiantis rentgenografiniais, viskozimetriniais, osmometriniais ir

elektronmikroskopiniais tyrimo metodais.

Globuliniai baltymai daugiausia yra tirpios vandenyje medžiagos, kuriose

yra daug į globulės išorę nukreiptų hidrofilinių grupiu

.

Fibriliniai baltymai

Fibriliniams baltymams priskiriami tie baltymai, kurių makromolekulės yra

ištęstos linijinės formos arba lengvai jungiasi tarpusavy, sudarydamos

pluoštines struktūras. Tai daugiausia netirpios vandenyje ir druskų

tirpaluose medžiagos. Fibriliniuose baltymuose polipeptidinės grandinės

sudaro kuokštus, kuriuose makromolekulės grandinės kryptimi yra orentuotos

viena kitos atžvilgiu. Šiai baltymų grupei priskiriamas keratinas,

miozinas, fibrinas, fibrinogenas, šilko fibroinas, kolagenas, želatina,

gliuteinasit kt. RRengenografiškai nustatyta, jog dauguma šių polipeptidinių

grandinių suvytos į spiralę taip, kad spiralės viduryje kiekvienas amino

rūgšties likutis su kitu amino rūgšties likučiu susijungęs vandeniline

jungtimi.

Kaip jūsų kūnas panaudoja baltymus

Kai su maistu nuolat gaunama baltymų, organizmo ląstelės atitinkamai

aprūpinamos aminorūgštimis. Ląstelėse iš šių cheminių junginių susidaro

nauji baltymai. Jie reikalingi įvairiems organizmo audiniams – kaulams,

raumenims, jungiamiesiams audiniams, tuščiavidurių organų sienelėms –

susidaryti ir atsistatyti. Kiekvienoje ląstelėje susidaro specifinis

baltymas, kurio aminorūgščių seka yra genetiškai užkoduota ląstelės

branduolyje. Kai kurie iš šių baltymų yra fermentai, sukeliantys chemines

reakcijas, kurių metu išskiriama energija, reikalinga raumenims susitraukti

ir kitokiai ląstelės veiklai.

Suaugusio žmogaus kilogramui kūno masės per parą reikia apie 0,75 g

baltymų, nepriklausomai nuo amžiaus. Apie pusę reikiamų baltymų reikėtų

gauti su gyvūniniu maistu, nes jame yra daugiau nepakeičiamų aminorūgščių.

Pats vertingiausias yra kiaušinio baltymas. Jo aminorūgščių sudėtis ir

tarpusavio santykiai geriausiai atitinka žmogaus organizmo poreikius.

Kiaušinio baltymas vertinamas kaip baltymo etalonas.

Mankštinantis, ypač norint sureguliuoti kūno svorį, mūsų organizmas

reikalauja labai daug baltymų raumenų augimui ar jų išlaikymui. Baltymai

pavirsta į amino rūgštis, po to vėl į baltymus, grąžindami raumenims

ankstesnę formą ar juos papildydami po treniruočių. Kadangi amino rūgštys

mūsų kūne sudeginamos mankštinantis, ypatingai atliekant aerobikos

pratimus, labai svarbu, kad greičiau atstatytume savo raumenis.

.

Badavimo poveikis

Žmonės, kurie gerai maitinasi, aminorūgščių gauna iš maiste esančių

baltymų. Kadangi jos nenaudojamos energijai gamintis, tai kkaupiasi

raumenyse. Angliavandeniai ir riebalai – daug efektyvesnis kuras. ai

badaujama, riebalų ir glikogeno atsargos išsemiamos, ir aminorūgštys, užuot

dalyvavusios audinių veiklos procese, ima teikti energiją.

Šaltiniai

|Produktas|Baltymų |

| |kiekis(g) |

| |100 g produkto|

|Mėsa |14-25 |

|Žuvis |15-22 |

|Kiaušinis|13-14 |

|Sūris |15-30 |

|Pienas |3-4 |

|Duona |5-10 |

|Bulvės |1,2 |

|Soja |30 |

|Žirniai |20 |

[pic]

Baltymų turi ir gyvuliniai, ir augaliniai produktai. Rekomenduojamas

baltymų kiekis pirmiausia priklausi nuo jūsų amžiaus ir svorio. Dauguma

Vakarų šalių gyventojų suvalgo mažiausiai du kartus daugiau baltymų, negu

rekomenduojama, nes tai parankiausias, įprastas maistas, ypač mėsa.

Perteklius

Nuolat per daug baltymų vartojantiems žmonėms, kurių sutrikusi kepenų ir

inkstų veikla, gali kilti įvairių problemų, nes per šiuos organus šalinamos

baltymų apykaitos atliekos. Baltymingi gyvulinės kilmės produktai, ypač

mėsa ir pieno gaminiai, paprastai dar turi ir daug sočiųjų riebiųjų

rūgščių. Su jais gaunama gausybė kalorijų, kraujyje daugėja cholesterino,

taigi didėja pavojus susirgti širdies ligomis.

Augalinių baltymų deriniai

Visuose augaliniuose produktuose, pavyzdžiui, riešutuose ir pupelėse, yra

baltymų, tačiau tokio pilnojo baltymo, kokio yra mėsoje, augaliniai

produktai neturi. Pilnajame baltyme yra maždaug po tiek visų būtinų

aminorūgščių, kiek reikia organizmui. Augaliniai baltymai yra nepilni, nes

jiems trūksta vienos ar kelių būtinųjų amino rūgščių. Tačiau jei vienas

kuris augalinis produktas kokios nors amino rūgšties neturi, ją dažniausiai

galima rasti kitame. Kad su šiais produktais gautumėte visų reikalingų

aminorgščių, valgant juos reikėtų derinti.

Cheminės savybės

1.

Baltymai, veikiami daugeliu cheminių reagentų, iškrinta nuosėdomis(apie

denatūraciją grįžtamą ir negrįžtamą)

Baltymai su lengvųjų metalų ir amonio druskomis sudaro nuosėdas, kurias

vėliau galima vėl ištirpinti. Sunkiųjų metalų druskos, priešingai, –

baltymus denatūruoja. Tas pats vyksta, veikiant juos koncentruota sieros r.

ar kaitinant.

2. Spalvinės baltymų reakcijos: 1.su konc. Sieros r. azoto r. sudaro

geltonas nuosėdas 2. Su Na šarmu ir Cu sulfatu susidaro violetinės

nuosėdos.

3. Baltymai hidrolizuojasi kaitinant su šarmais ar su rūgštimis. Reakcijos

metu gaunamos dvi ar daugiau amino r.

|BALTYMŲ |PAVYZDŽIAI|FUNKCIJOS IR (ARBA) LOKALIZACIJA |

|Kl. | | |

|struktūrin|Kolagenas,|jungiamojo aaudinio tarplastelinės medžiagos |

|iai b. |Keratinas,|komponentas, esantis kauluose, sausgyslėse ir|

| |Elastinas,|kremzlėse. Įeina į odos, plunksnų, nagų, |

| |Mukoprotei|plaukų sudėtį. Elastinėse skaidulose |

| |nas |funkcionuoja kaip struktūrinis elementas. Yra|

| | |seilėse, tai lipnus sekretas – gleivės |

|apsauginia|Fibrinogen|svarbus kraujo krešėjimui nes veikiamas |

|i b. |as, |trombino virsta netirpiu baltymu fibrinu. |

| |Lizocimas |Ardo bakterijų sieneles, todėl į bakterijų |

| | |viduje vanduo suplėšo membraną ir bakterija |

| | |žūsta. |

|hormonai |Insulinas,|mažina gliukozės kiekį kraujyje. Didina |

| |Gliukagona|gliukozės kiekį kraujyje. Skatina visų |

| |s, |audinių ir kaulų augimą, stimuliuoja ilgųjų |

| |Stomatropi|kaulų aufima. Skatina antinksčių žievės |

| |nas, |steroidinių hormonų sekreciją. |

|transporti|Albuminas,|tirpus kraujo plazmos baltymas, gabenas |

|niai b. |Hemocianin|kraujyje steroidus ir riebiasias rūgštis. |

| |as |Gabena deguonį kai kurių bestuburių kraujyje.|

|sandėlinia|Feritinas,|geležiea atomų atsargą lląstelėse saugantis |

|i b. |Mioglobina|baltymas. Raumenų skaidulos baltymas, kaupias|

| |s |deguonies atsargą. |

|judėjimo |Miozinas, |raumeninės skaidulos judantys siūlai. |

|b. |Aktinas |Raumeninės skaidulos nejudantys siūlai. |

|atsarginia|Kiaušinio |kiaušinio baltyme, pieno baltyme |

|i b. |albuminas,| |

| |Kazeinas | |

|fermentai |Tripsinas,|katalizuoja baltymų hidrolizę virškinamąjame |

| |Amilazė, |trakte. Skaido krakmolą burnos ertmėje. |

| |Lipazė, |Skaido riebalus virškinimo trakte. Dalyvauja |

| |DNR |dvigubėjant DNR ir baltymų biosintezėje. |

| |polimerazė|Kraujo fermentas. |

| |, | |

| |karboanhid| |

| |razė | |

.