baltymai ir t.t.

Baltymas – didžiulės, gyvajai gamtai labai svarbios molekulės, reikalingos ir kaip struktūriniai elementai, ir metabolizmo procesams vykdyti

Celiuliozė – panašus polimeras į glikogeną tik gliukozės molekulės sujungtos kitaip

Chitinas – gliukozės polimeras

Disacharidai – tai du monosacharidai sujungti kondensuojantis

DNR – (deoksiribonukleorūgštis), genetinė medžiaga, kurioje yra saugoma informacija tokių pat DNR kopijų sintezei bei informacija, kokia eilės tvarka turi būti jungiamos aminorūgštis sintetinantis baltymas

Fermentas – tai ląstelių baltymai

Fosfolipidas – tai molekulės, turinčios polinę dalį (galvutę) ir nepolinę (uodegėlę)

Fruktozė – vaisių cukrus

Glikogenas – tai iš ggliukozės molekulių sudarytas labai šakotas polimeras

Gliukozė – gyvūnų kraujyje esantis cukrus

Hidrofilinė – molekulė tai jonizuota organinė molekulė

Hidrofobinė – grandinė angliavandenių grandinės, sudarytos vien iš anglies ir vandenilio

Izomeras – tai molekulės, sudarytos iš vienodų atomų ir dėl to užrašomos vienodomis formulėmis

Monosacharidai – tai paprastieji cukrūs

Nukleotidas – yra kompleksas, sudarytas iš trijų tipų molekulių: fosfato, cukraus-pentozės ir azoto turinčios bazės

Peptidinė jungtis – tai tarp dviejų aminorūgščių susidariusi kovalentinė jungtis

Polimerai – tai didelės organinės molekulės makromolekulė

Ribozė ir deoksiribozė – du svarbūs cukrūs, tturintys penkis anglies atomus (pentozės)

Riebalų rūgštis – tai ilga angliavandenilio grandinė su karboksilo (rūgšties) funkcine grupe viename gale

RNR – (ribonukleorūgštis) baltymų sintezės tarpininkas

Steroidas tai lipidai – , kurių struktūra visiškai kitokia negu neutraliųjų riebalų rūgščių.

Triglicerinas – riebalų molekulė, kurioje prie gglicerolio molekulės jungiasi po tris riebalų rūgštis.

Vaškas – tai junginiai iš ilgas grandines turinčių riebalų rūgščių ir ilgagrūdžių alkoholių.