maisto medzhiagos

Maisto medžiagos

Maisto medžiagas galima skirstyti į penkias pagrindines grupes:

Riebalus

Angliavandenius

Baltymus

Mineralines medžiagas

Vitaminus

Riebalai

Riebalai-labai koncentruotos energijos šaltinis, jie dalyvauja daugelyje organizmo cheminių reakcijų.

Jie yra glicerolio ir karboksirūgščių esteriai.

Riebalų šaltinis

Angliavandeniai

Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis.

Angliavandeniai – tai grupė cheminių medžiagų, sudarytų iš atskirų molekulių – sacharidų.Susijungusios šios molekulės sudaro dvi pagrindines angliavandenių rūšis – cukrų ir krakmolą.

Baltymai

Baltymai – tai pagrindinė mūsų organizmo ląstelių ir audinių medžiaga.

Vitaminai

Be vitaminų, kurių gaunate su maistu, jūsų organizmas negalėtų normaliai funkcionuoti.

Vitaminas A

Jo yra gyvuliniuose produktuose – kkepenyse, žuvies kepenėlių taukuose, kiaušinio trynyje ir vitaminizuotuose pieno produktuose. Aktyvioji vitamino A forma – retinolis – gaminasi organizme iš b karotino, kurio yra žalialapėse daržovėse ir geltonuose vaisiuose bei daržovėse.

Vitamino A funkcijos:

Padeda susidaryti kaulams ir dantims

Išlaiko sveiką odą ir plaukus

Saugo nuo infekcijos kvėpavimo, virškinimo ir šalinimo sistemas

Padeda matyti tamsoje

Vitaminas B1 (tiaminas)

Vitamino B1, kitaip vadinamo tiaminu, randama ir gyvuliniuose, ir augaliniuose produktuose. Jo gausu rupioje duonoje, ruduose ryžiuose, grūduose, sėlenose, kepenyse, inkstuose, kiaulienoje, žuvyje, žirniuose, rriešutuose, pupelėse ir kiaušiniuose

Vitamino B1 (tiamino) funkcijos:

Valdo fermentus, stimuliuojančius chemines reakcijas, kurios gliukozę (cukrų) paverčia energija

Greitina gamybą energijos, reikalingos nervų, raumenų ir širdies darbui.

Vitaminas B2 (riboflavinas)

Vitamino B2, kitaip vadinamo riboflaminu, randama daugelyje gyvulinių ir augalinių produktų. Šio vvitamino yra piene, kepenyse, daržovėse, alaus mielėse, grūduose, pagerintuose javainiuose ir daigintuose kviečiuose.

Vitamino B2 (riboflavino) funkcijos:

Skatina energijos išsiskyrimą iš maistingųjų medžiagų

Greitina hormonų gamybą antinksčiuose

Užtikrina burnos, liežuvio ir odos sveikumą

Projektą parengė:

Olga Tarasova, Aliona Filipčik.

Vilniaus Karoliniškių gimnazija, 2b kl.

Naudota informacija:

www.google.lt

www.sveikata.su.lt

Maisto medžiagos

Maisto medžiagas galima skirstyti į penkias pagrindines grupes:

Riebalus

Angliavandenius

Baltymus

Mineralines medžiagas

Vitaminus

Riebalai

Riebalai-labai koncentruotos energijos šaltinis, jie dalyvauja daugelyje organizmo cheminių reakcijų.

Jie yra glicerolio ir karboksirūgščių esteriai.

Riebalų šaltinis

Angliavandeniai

Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis.

Angliavandeniai – tai grupė cheminių medžiagų, sudarytų iš atskirų molekulių – sacharidų.Susijungusios šios molekulės sudaro dvi pagrindines angliavandenių rūšis – cukrų ir krakmolą.

Baltymai

Baltymai – tai pagrindinė mūsų organizmo ląstelių ir audinių medžiaga.

Vitaminai

Vitaminas A

Be vitaminų, kurių gaunate su maistu, jūsų organizmas negalėtų normaliai funkcionuoti.

Jo yra gyvuliniuose produktuose – kkepenyse, žuvies kepenėlių taukuose, kiaušinio trynyje ir vitaminizuotuose pieno produktuose. Aktyvioji vitamino A forma – retinolis – gaminasi organizme iš b karotino, kurio yra žalialapėse daržovėse ir geltonuose vaisiuose bei daržovėse.

Vitamino A funkcijos:

Padeda susidaryti kaulams ir dantims

Išlaiko sveiką odą ir plaukus

Saugo nuo infekcijos kvėpavimo, virškinimo ir šalinimo sistemas

Padeda matyti tamsoje

Vitaminas B1 (tiaminas)

Vitamino B1, kitaip vadinamo tiaminu, randama ir gyvuliniuose, ir augaliniuose produktuose. Jo gausu rupioje duonoje, ruduose ryžiuose, grūduose, sėlenose, kepenyse, inkstuose, kiaulienoje, žuvyje, žirniuose, rriešutuose, pupelėse ir kiaušiniuose

Vitamino B1 (tiamino) funkcijos:

Valdo fermentus, stimuliuojančius chemines reakcijas, kurios gliukozę (cukrų) paverčia energija

Greitina gamybą energijos, reikalingos nervų, raumenų ir širdies darbui.

Vitaminas B2 (riboflavinas)

Vitamino B2, kitaip vadinamo riboflaminu, randama daugelyje gyvulinių ir augalinių produktų. Šio vitamino yra piene, kepenyse, daržovėse, alaus mielėse, grūduose, pagerintuose javainiuose ir daigintuose kviečiuose.

Vitamino B2 (riboflavino) funkcijos:

Skatina energijos išsiskyrimą iš maistingųjų medžiagų

Greitina hormonų gamybą antinksčiuose

Užtikrina burnos, liežuvio ir odos sveikumą

Projektą parengė:

Olga Tarasova, Aliona Filipčik.

Vilniaus Karoliniškių gimnazija, 2b kl.

Naudota informacija:

www.google.lt

www.sveikata.su.lt