maisto medzhiagos
Maisto medžiagos
Maisto medžiagas galima skirstyti į penkias pagrindines grupes:
Riebalus
Angliavandenius
Baltymus
Mineralines medžiagas
Vitaminus
Riebalai
Riebalai-labai koncentruotos energijos šaltinis, jie dalyvauja daugelyje organizmo cheminių reakcijų.
Jie yra glicerolio ir karboksirūgščių esteriai.
Riebalų šaltinis
Angliavandeniai
Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis.
Angliavandeniai – tai grupė cheminių medžiagų, sudarytų iš atskirų molekulių – sacharidų.Susijungusios šios molekulės sudaro dvi pagrindines angliavandenių rūšis – cukrų ir krakmolą.
Baltymai
Baltymai – tai pagrindinė mūsų organizmo ląstelių ir audinių medžiaga.
Vitaminai
Be vitaminų, kurių gaunate su maistu, jūsų organizmas negalėtų normaliai funkcionuoti.
Vitaminas A
Jo yra gyvuliniuose produktuose – kkepenyse, žuvies kepenėlių taukuose, kiaušinio trynyje ir vitaminizuotuose pieno produktuose. Aktyvioji vitamino A forma – retinolis – gaminasi organizme iš b karotino, kurio yra žalialapėse daržovėse ir geltonuose vaisiuose bei daržovėse.
Vitamino A funkcijos:
Padeda susidaryti kaulams ir dantims
Išlaiko sveiką odą ir plaukus
Saugo nuo infekcijos kvėpavimo, virškinimo ir šalinimo sistemas
Padeda matyti tamsoje
Vitaminas B1 (tiaminas)
Vitamino B1, kitaip vadinamo tiaminu, randama ir gyvuliniuose, ir augaliniuose produktuose. Jo gausu rupioje duonoje, ruduose ryžiuose, grūduose, sėlenose, kepenyse, inkstuose, kiaulienoje, žuvyje, žirniuose, rriešutuose, pupelėse ir kiaušiniuose
Vitamino B1 (tiamino) funkcijos:
Valdo fermentus, stimuliuojančius chemines reakcijas, kurios gliukozę (cukrų) paverčia energija
Greitina gamybą energijos, reikalingos nervų, raumenų ir širdies darbui.
Vitaminas B2 (riboflavinas)
Vitamino B2, kitaip vadinamo riboflaminu, randama daugelyje gyvulinių ir augalinių produktų. Šio vvitamino yra piene, kepenyse, daržovėse, alaus mielėse, grūduose, pagerintuose javainiuose ir daigintuose kviečiuose.
Vitamino B2 (riboflavino) funkcijos:
Skatina energijos išsiskyrimą iš maistingųjų medžiagų
Greitina hormonų gamybą antinksčiuose
Užtikrina burnos, liežuvio ir odos sveikumą
Projektą parengė:
Olga Tarasova, Aliona Filipčik.
Vilniaus Karoliniškių gimnazija, 2b kl.
Naudota informacija:
www.google.lt
www.sveikata.su.lt
Maisto medžiagos
Maisto medžiagas galima skirstyti į penkias pagrindines grupes:
Riebalus
Angliavandenius
Baltymus
Mineralines medžiagas
Vitaminus
Riebalai
Riebalai-labai koncentruotos energijos šaltinis, jie dalyvauja daugelyje organizmo cheminių reakcijų.
Jie yra glicerolio ir karboksirūgščių esteriai.
Riebalų šaltinis
Angliavandeniai
Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis.
Angliavandeniai – tai grupė cheminių medžiagų, sudarytų iš atskirų molekulių – sacharidų.Susijungusios šios molekulės sudaro dvi pagrindines angliavandenių rūšis – cukrų ir krakmolą.
Baltymai
Baltymai – tai pagrindinė mūsų organizmo ląstelių ir audinių medžiaga.
Vitaminai
Vitaminas A
Be vitaminų, kurių gaunate su maistu, jūsų organizmas negalėtų normaliai funkcionuoti.
Jo yra gyvuliniuose produktuose – kkepenyse, žuvies kepenėlių taukuose, kiaušinio trynyje ir vitaminizuotuose pieno produktuose. Aktyvioji vitamino A forma – retinolis – gaminasi organizme iš b karotino, kurio yra žalialapėse daržovėse ir geltonuose vaisiuose bei daržovėse.
Vitamino A funkcijos:
Padeda susidaryti kaulams ir dantims
Išlaiko sveiką odą ir plaukus
Saugo nuo infekcijos kvėpavimo, virškinimo ir šalinimo sistemas
Padeda matyti tamsoje
Vitaminas B1 (tiaminas)
Vitamino B1, kitaip vadinamo tiaminu, randama ir gyvuliniuose, ir augaliniuose produktuose. Jo gausu rupioje duonoje, ruduose ryžiuose, grūduose, sėlenose, kepenyse, inkstuose, kiaulienoje, žuvyje, žirniuose, rriešutuose, pupelėse ir kiaušiniuose
Vitamino B1 (tiamino) funkcijos:
Valdo fermentus, stimuliuojančius chemines reakcijas, kurios gliukozę (cukrų) paverčia energija
Greitina gamybą energijos, reikalingos nervų, raumenų ir širdies darbui.
Vitaminas B2 (riboflavinas)
Vitamino B2, kitaip vadinamo riboflaminu, randama daugelyje gyvulinių ir augalinių produktų. Šio vitamino yra piene, kepenyse, daržovėse, alaus mielėse, grūduose, pagerintuose javainiuose ir daigintuose kviečiuose.
Vitamino B2 (riboflavino) funkcijos:
Skatina energijos išsiskyrimą iš maistingųjų medžiagų
Greitina hormonų gamybą antinksčiuose
Užtikrina burnos, liežuvio ir odos sveikumą
Projektą parengė:
Olga Tarasova, Aliona Filipčik.
Vilniaus Karoliniškių gimnazija, 2b kl.
Naudota informacija:
www.google.lt
www.sveikata.su.lt