Maisto priedai
Plačiausiai vartojami maisto priedai
E 200, E 202, E 203 Sorbininė rūgštis ir jos kalio, kalcio druskosKonservantaiVartojama fermentiniuose sūriuose, grūdėtoje varškėje, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos padažuose, džiovintuose vaisiuose, vaisių sultyse ir koncentratuose, uogienėse, daržovių gaminiuose, ketčupų koncentratuose, cukraus gaminiuose, vynuose, nealkoholiniuose gėrimuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių, vėžiagyvių ir kt. gaminiuose.E 210 – E 213 Benzoinė rūgštis ir jos natrio, kalio, kalcio druskosKonservantaiVartojama margarine, salyklo ekstrakte, vaisių ir daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pastose iš žolių eekstraktų, skystuose kiaušiniuose – jų baltymuose, tryniuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminiuose.E 220 Sieros dioksidasE 221 – E 223 Natrio sulfitas, hidrosulfitas, metabisulfitasE 224, E 228 Kalio metabisulfitas, bisulfitasKonservantai, antioksidantaiVartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.E 234 NizinasKonservantasVartojama lydytuose sūriuose.E 235 – PimaricinasKonservantasVartojama lydytuose sūriuose.E 236 – E 238 Skruzdžių rūgštis ir jos natrio, kalcio druskosKonservantaiVartojama šviežiose vaisių sultyse.E 2249, E 250 Kalio nitritas, natrio nitritasKonservantai, spalvų fiksatoriaiVartojama mėsos gaminiuose.E 251, E 252 Natrio nitratas, kalio nitratasKonservantai, spalvų fiksatoriaiVartojama fermentiniuose sūriuose, lydytuose sūriuose.E 260 – E 263 Ledinė acto rūgštis ir jos kalio, natrio, kalcio druskosKonservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagosVartojama mmajonezuose, maistiniame kazeine, salotų padažuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, žuvų gaminiuose, daržovių marinatuose, mėsos padažuose, albuminuose.E 270 Pieno rūgštisRūgštingumą reguliuojanti medžiagaVartojama vynuose, miduje, aluje, degtinėse, konjakuose, likeriuose, trauktinėse, viskiuose, romuose, brendžiuose, džinuose, nealkoholiniuose gėrimuose, leduose, aliejuose, mėsos gaminiuose, mėsos padažuose, duonoje, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, maistiniame kazeine, albuminuose.E 280 – E 283 Propiono rūgštis ir jos natrio, kalcio, kalio druskosKonservantaiVartojama duonoje, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose.E 290 Anglies dioksidasĮpakavimo dujosVartojama vynuose, miduje.E 296 Obuolių rūgštisRūgštingumą reguliuojanti medžiagaVartojama nealkoholiniuose gėrimuose, mėsos padažuose.E 300 – E 302 Askorbininė rūgštis ir jos natrio, kalcio druskosAntioksidantaiVartojama pieno milteliuose, grietinės milteliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, miltų ir grūdų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, mmiduje, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose.E 306 – E 309 Natūralūs ir sintetiniai tokoferoliaiAntioksidantaiVartojama margarine, lydytuose riebaluose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, aliejuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose.E 320 Butilhidroksianizolas (BHA)Konservantas, antioksidantasVartojama mėsos konservuose, mėsos padažuose, mėsos gaminiuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, lydytuose riebaluose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse.E 322 LecitinasAntioksidantas, emulsiklisVartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose, mėsos padažuose, miltuose duonai kepti, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.E 325 – E 327 Natrio, kalio ir kalcio laktataiAntioksidantai, užpildai, drėgmę išlaikančios medžiagos, rūgštingumąreguliuojančios medžiagosVartojama daržovių ggaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, albuminuose.E 330 – E 333 Citrinos rūgštis, natrio, kalio, kalcio citrataiAntioksidantai, rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos,emulsikliai, stabilizatoriaiVartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose ir jų koncentratuose, sūriuose, margarinuose, aliejuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, daržovių ir mėsos konservuose, žuvų gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertiniuose koncentratuose, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, garstyčiose, salotų padažuose, majonezuose, albuminuose, maistiniame kazeine.E 334 – E 337 Vyno rūgštis ir jos natrio, kalio druskosRūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, antioksidantai,stabilizatoriaiVartojama mėsos gaminiuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose.E 338 Ortofosforo rūgštis Antioksidantas, rūgštingumą reguliuojanti medžiagaVartojama „Cola“ gėrimuose, maistiniame kazeine.E 339 – E 340 Natrio, kalio fosfataiRūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, stabilizatoriai,emulsikliaiVartojama pieno konservuose, lydytuose sūriuose, kepimo milteliuose, kiaušinių milteliuose.E 341 Kalcio fosfataiRūgštingumą reguliuojančios, miltų apdorojimo, kietinimo, tešloskildymo, lipnumą reguliuojančios medžiagosVartojama vaisių gaminiuose.E 355 – E 357 Adipino rūgštis, jos natrio ir kalio druskosRūgštingumą reguliuojančios medžiagosVartojama valgomuosiuose leduose, kepimo milteliuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose, tešlos koncentratuose.E 400 – E 404 Algino rūgštis, jos natrio, kalio, amonio ir kalcio druskosStabilizatoriai, tirštinimo, pagalbinės medžiagosVartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti iir plakta), vaisių sultyse, nealkoholiniuose gėrimuose, gaminiuose, vynuose, miduje, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, salotų padažuose.E 406 AgarasTirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiagaVartojama pieno produktuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, desertinių koncentratų milteliuose.E 407 Karagenanas ir jo natrio, kalio, amonio druskosTirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiagaVartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuoto pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos konservuose, mėsos padažuose, vaisių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.E 410 Karob grūdų gumaTirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiagaVartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.E 412 Guar gumaTirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiagaVartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.E 414 Arabik gumaTirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiagaVartojama ccukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose.E 415 Ksantan gumaTirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiagaVartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose, majonezuose.E 420 Sorbitolis ir sorbitolio sirupasSaldiklis, izoliuojanti medžiaga, drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga,emulsiklisVartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.E 421 ManitolisSaldiklis, lipnumą reguliuojanti ir pagalbinė medžiagaVartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.E 422 GlicerinasDrėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiagaVartojama mėsos gaminiuose, dešrų apvalkaluose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.E 440 PektinaiTirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiagaVartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose pieno gėrimuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuotuose pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.E 441 ŽelatinaTirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiagaVartojama varškės desertuose, varškės sūreliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, įvairiuose prieskoniuose.E 444 Sacharozės acetato izobutiratas (SAIB)Emulsiklis, stabilizatorius,
tirštinimo medžiagaVartojama nealkoholiniuose gėrimuose.E 450a,b,c Dinatrio, trinatrio, tetranatrio difosfataiEmulsikliai, stabilizatoriaiVartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, kepimo milteliuose, tešlos koncentratuose, kakavos masėje.E 450d,e Dikalio, tetrakalio difosfataiEmulsikliai, stabilizatoriaiVartojama lydytuose sūriuose.E 451a,b Pentanatrio, pentakalio trifosfataiEmulsikliai, stabilizatoriaiVartojama lydytuose sūriuose.E 452a,b,c,d Kalio, natrio, kalcio polifosfataiEmulsikliai, stabilizatoriaiVartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose.E 460 CeliuliozėEmulsiklis, pagalbinė medžiagaVartojama dešrų apvalkaluose, mėsos padažuose.E 470 Riebiųjų rūgščių druskosEmulsiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiagaVartojama džiovintose daržovėse.E 471 Riebiųjų rūgščių mono- ir di-gliceridaiEmulsiklis, stabilizatorius, pagalbinė medžiagaVartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti iir plakta), natūraliuose pieno milteliuose arba su maisto produktais (kava, cukrumi, kakava), grietinėlės milteliuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, desertinių koncentratų milteliuose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, mėsos padažuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose.E 472a,b,c,e Acto, pieno, citrinos, diacetilvyno ir riebiųjų rūgščių gliceridaiEmulsikliai, stabilizatoriai, pagalbinės ir izoliuojančios medžiagosVartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos ggaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, desertų koncentratų mišiniuose.E 444 Sacharozės acetato izobutiratas (SAIB)Emulsiklis, stabilizatorius, tirštinimo medžiagaVartojama nealkoholiniuose gėrimuose.E 450a,b,c Dinatrio, trinatrio, tetranatrio difosfataiEmulsikliai, stabilizatoriaiVartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, kepimo milteliuose, tešlos koncentratuose, kakavos masėje.E 450d,e Dikalio, ttetrakalio difosfataiEmulsikliai, stabilizatoriaiVartojama lydytuose sūriuose.E 451a,b Pentanatrio, pentakalio trifosfataiEmulsikliai, stabilizatoriaiVartojama lydytuose sūriuose.E 452a,b,c,d Kalio, natrio, kalcio polifosfataiEmulsikliai, stabilizatoriaiVartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose.E 460 CeliuliozėEmulsiklis, pagalbinė medžiagaVartojama dešrų apvalkaluose, mėsos padažuose.E 470 Riebiųjų rūgščių druskosEmulsiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiagaVartojama džiovintose daržovėse.E 471 Riebiųjų rūgščių mono- ir di-gliceridaiEmulsiklis, stabilizatorius, pagalbinė medžiagaVartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), natūraliuose pieno milteliuose arba su maisto produktais (kava, cukrumi, kakava), grietinėlės milteliuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, desertinių koncentratų milteliuose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, mėsos padažuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose.E 472a,b,c,e Acto, pieno, citrinos, diacetilvyno ir riebiųjų rūgščių gliceridaiEmulsikliai, stabilizatoriai, pagalbinės ir izoliuojančios medžiagosVartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose ppo surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, desertų koncentratų mišiniuose.E 578 Kalcio glukonatasRūgštingumą reguliuojanti, kietinimo medžiagaVartojama vaisių, pomidorų gaminiuose.E 620 Glutamino rūgštisAromato sustiprinimo medžiagaVartojama mėsos padažuose.E 621 Mononatrio glutamatasAromato sustiprinimo medžiagaVartojama mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, daržovių ir mėsos konservuose, mėsos padažuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose.E 622 – E 625 Monokalio, kalcio, monoamonio, magnio gliutamataiAromato sustiprinimo medžiagosVartojama mėsos padažuose.E 901 Bičių vaškas, baltas ir geltonasGlazūros medžiagaVartojama cukraus ggaminiuose, kramtomosiose gumose.E 950 Acesulfamas KMaisto saldiklisVartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, saldžiarūgščiuose žuvų prezervuose bei pusiau prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.E 951 AspartamasMaisto saldiklisVartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, žuvų prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.E 952 Ciklamo rūgštis, jos natrio ir kalcio druskosMaisto saldiklisVartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose.E 954 Sacharinas, jo natrio, kalio ir kalcio druskosMaisto saldiklisVartojama žuvų konservuose, žuvų saldžiarūgščiuose prezervuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, valgomuosiuose leduose, padažuose, garstyčiose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos gaminiuose.E 957 TaumatinasMaisto saldiklisVartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos ir kituose panašiuose gaminiuose.E 967 KsilitolisMaisto saldiklisVartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.E 1404 Oksiduotas krakmolasEmulsiklis, tirštinimo, pagalbinė medžiagaVartojama margarine, desertinių koncentratų milteliuose, majonezuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mmišiniuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose.E 1422 Acetilinto krakmolo adipatasStabilizatorius, tirštinimo, pagalbinė medžiagaVartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, pomidorų gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose, vaisių gaminiuose. Natūralūs maisto dažaiE 100 KurkuminasE 101 Riboflavinas, riboflavino – 5 – fosfatasE 120 Karminas, kochinelas, karmino rūgštisE 140 Chlorofilai ir chlorofilinaiE 141 Vario kompleksai su chlorofilais ir chlorofilinaisE 153 Daržovių anglisE 160c Paprikos ekstraktas, kapsantinasE 162 Burokėlio raudonasis, betaninasE 163 AntocianinaiVartojama pieno produktuose, makaronuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose,desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.E 150a,b,c,d Karamelės spalvosVartojama mėsos gaminiuose, vynuose, miduje, aluje, konjakuose, romuose, koncentruotame acte, nealkoholiniuose gėrimuose.E 160a I) Karotinų mišinys; II) Beta-karotinasE 160b Anato ekstraktai, biksinas, norbiksinasVartojama piene sūriams gaminti, grietinėje ir grietinėje sviestui gaminti, lydytuose sūriuose, margarine. Sintetiniai maisto dažaiE 102 Tartrazinas (geltona)E 104 Chinolino geltonasis (geltona)E 110 Apelsino geltonasis S (oranžinė)E 122 Azorubinas, karmosinas (raudona)E 124 Panceou 4R, kochinelas raudonasis A (raudona)E 127 Eritrozinas (raudona)E 128 Raudonasis 2G (raudona)E 131 Patent mėlis V (mėlyna)E 132 Indigotinas, indigo karminas (mėlyna)E 133 Brilianto mėlis FCF (mėlyna)E 142 Žaliasis S (žalia)E 151 Briliantinis juodasis BN, juodasis PN (juoda)E 154 Rudasis FK (ruda)E 155 Rudasis HT (ruda)E 1160f Beta-apo-8-karotino rūgšties etilo esteris (gelsvai oranžinė)E 170 Kalcio karbonatas (balta)E 171 Titano dioksidas (balta)E 172 Geležies oksidas ir hidroksidai (geltona, rausvai ruda,gelsvai ruda, juoda)E 173 AliuminisE 174 SidabrinisE 175 AuksinisE 180 Litolrubinas BK (raudona)E 579 Geležies gliukonatai (juoda)Vartojama fermentiniuose sūriuose, žuvų gaminiuose, karamelėse, dražė ir sausainių paviršiams, kramtomosiose gumose, degtinėse, konjakuose, viskiuose, brendžiuose, džinuose, romuose, likeriuose, trauktinėse, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose.