maisto ruošimo skyriaus darbas

Ligoninėje šiuo metu gydosi 340 pacientų. Hospitalizuojamiems pacientams dietinį gydymą skiria budintis gydytojas pažymėdamas ligos istorijoje. Vėliau dietinį gydymą skyriuje koreguoja pacientą gydantis gydytojas ar terapeutas, įrašydamas tai į ligos istoriją ar paskyrimų lapą.

Palatos slaugytojos apie paskirtas dietas praneša vyr. slaugytojai. Kiekvieną dieną skyriaus vyr. slaugytoja praneša dietistui apie pacientų skaičių skyriuje bei apie jiems paskirtas dietas , pateikdama reikiamą formą. Dietistas pagal pateiktas visų skyrių žinias parengia suvestinę apie reikiamas dietas ir jų skaičių, užpildydama formą „ Pacientų mmitybos raciono apskaitos ir išdavimo žiniaraštis“. Vėliau dietistas pildo formą „Maisto produktų patiekalų gamybos žiniaraštis“, kuriame įrašo maisto produktų kiekį vienam patiekalui pagal patiekalų technologines korteles bei pacientų skaičių. Ši forma perduodama buhalteriui , jis turi suskaičiuoti , kiek ir kokių maisto produktų reikės paimti iš sandėlio kitos dienos patiekalams gaminti, apskaičiuoti jų kainą. Maisto produktai iš sandėlio į virtuvę išduodami pagal reikalavimą , formą ,kurią pildo buhalteris .

Maisto produktų pirkimo žiniaraštį tvirtina įstaigos vadovas . Maisto paruošimo skyriuje iir skyriuose skelbiamas tos dienos valgiaraštis , kuriame nurodoma kiekvieno patiekalo išeiga .

Darbo tvarka maisto paruošimo skyriuje

Maisto paruošimo skyriuje dirba 16 darbuotojų :dietistas , dietetikos technologas , 6 virėjos , 7 pagalbinės darbininkės ir sandėlininkas . DDarbuotojai dirba pagal sudarytus ir patvirtintus darbo grafikus . Darbas maisto paruošimo skyriuje prasideda 6 val. ryte . Skyriai pagal nustatytą maisto patiekalų pasiemimo grafiką pasiima pusryčius , pietus ir vakarienę.

Skyriai , kuriuose yra papildomos dietos 11 val. pasiima priešpiečius .

Dietistas parengia kasdieninius valgiaraščius atsižvelgdamas į 14 dienų valgiaraščių planą . 9 val. ryte dietistas suderina atvykusių ar išvykusių ligonių skaičių su priemimo skyriumi . Dietistas skaičiuoja bei valgiaraštyje nurodo dienos raciono maistinę ir energėtinę vertę, dietinių patiekalų išeigą . Kiekvieną ketvirtadienį dietistas su sandėlininku atsižvelgdami į 14 dienų valgiaraščių planą užsako sekančiai savaitei reikalingus maisto produktus , numatitiems dietiniams patiekalams gaminti. Maisto produktai perkami iš tiekėjų , kurie yra laimėją maisto produktų pirkimo konkursą ir su jais ssudaryta sutartis . Daržovės perkamos iš ūkininkų apklausos būdu , su jais sudarant vienkartinę sutartį. Pagal maisto produktų , laikomų vieną parą , reikalavimą, sandėlininkas jų reikiamą kiekį išduoda 9 val. ryte ir 15 val. Ryte dietetikos technologas paskirsto darbą virėjams, kiekvienam išduoda reikiamą kiekį maisto produktų reikalingų dietiniams patiekalams gaminti . Virėjai prisiėmę žiniaraštyje parašu patvirtina , kad gavo reikiamą kiekį maisto produktų.

Skyrių maisto išdavėjos yra atsakingos už maisto pristatymą iš virtuvės į skyrius, ji privalo patikrinti patiekalų sskaičių , svorį ir kiekvieną kartą paėmus maistą pasirašyti „Pacientų mitybos raciono apskaitos ir išdavimo žiniaraštyje“.

Šiuo metu ligoninėje pacientams yra skiriamos šios dietos ,tai P1 dieta,P3,CD, R NA ,B SK .

P1 dieta yra pagrindinė ir pilnavertė dieta . Maitinimosi režimas 3 kartai . Šios dietos koloringumas turi būti 2200-2400 kcal. Dietos principai :saikingai valgyti, skirti įvairų maistą, daugiau skirti gyvūninės kilmės baltymų, riboti druską , jos rekomenduojama 4-5 g., skysčių kiekis nuo 1,5 iki 2 litro.

P3 dieta yra vyresnio ir senyvo amžiaus žmonių mitybai.Ši dieta skiriama vyresniems kaip 65 m. asmenims, dieta pilnavertė. Atkreipiamas dėmesys, kaip toleruojamas maistas , kaip kramtoma, ryjama, kaip vyrškinamas maistas, nes tokio amžiaus žmonės būna be dantų ar nešioja dantų protezus. Maistas turi būti smulkinamas , kelis kart permalamas , kad būtų galima lengvai jį sukramtyti . Skiriamas įvairus , liesas, lengvai virškinamas maistas .Vengti maisto produktų sukeliančių pilvo pūtimą ir sūraus maisto . Skirti pakankamai skaidulinių medžiagų . Maitinimosi režimas 4 kartai per dieną .

CD – ši dieta skiriama pacientams sergantiems cukriniu diabetu . Maitinimosi režimas 4 kartai per dieną . Ribojami visų rūšių gyvulinės kilmės riebalai , riboti lengvai įsisavinamus angliavandenius ( cukrų , baltą duoną, ryžius ir kt.) , vartoti mmaisto produktus , kuriuose yra mažiausiai cholesterolio.

Vartoti liesą mėsą , žuvį , liesus pieno produktus , vengti keptų mėsos patiekalų , saldžių konditėrijos gaminių .

RNA – ši dieta skiriama esant arterinei hipertenzijai , aterosklerozei ir kitoms širdies ligų formoms , ūminiam ir lėtiniam pankriatitui . Skirti maisto produktus , kuriuose yra mažiau natrio , vengti rūkytų , sūdytų , konservuotų produktų. Riboti visų rūšių gyvūninės kilmės riebalus . Maistą geriausia ruošti verdant ( vandenyje ar garuose ) . Rekomenduojama vartoti liesą mėsą , vištieną be odos , liesą žuvį , liesą pieną , nestiprią kavą ir arbatą , įvairius kruopų gaminius , išskyrus perlines kruopas . Maitinimosi režimas 4 kartai per dieną .

B SK – ši dieta skiriama esant lėtiniam gastritui su padidinta sekrecija ir rūgštingumu . Skiriamas padidintas baltymų kiekis , racioną turi sudaryti maisto produktai , nestimuliuojantys virškinimo sistemos motorikos ir visiškai suvirškinami , vengti žalių vaisių ir daržovių , sumažinti riebalų kiekį . Maitas ruošiamas verdant . Maitinimosi režimas 4 kartai per dieną . Dieta pilnavertė .

Maisto paruošimo skyrius įrengtas taip , kad su skyriais susisiekiama požeminiu keliu . Virtuvės patalpos suskirstytos į gamybos , pagalbines , buitines ir sandėliavimo taip , kad atitiktų HHN15: 2001 „Maisto higiena“.

Maisto paruošimo skyriuje yra skerdienos apdorojimo patalpa , virtos mėsos , daržovių pirminio apdorojimo , daržovių pusgaminių paruošimo , maisto produktų laikomų vieną parą , duonos raikymo , kiaušinių laikymo , virtuvės indų plovykla , pieno kamera , sausų produktų sandėlis , daržovių sandėlis , pieno ir riebalų šaldymo kamera , mėsos šaldymo kamera , patalpa prekių tarai , virtuvė .

Visos gamybos patalpos išdėstytos pagal eiliškumą . Būtina vengti žalių ir paruoštų produktų , švarių ir nešvarių indų , inventoriaus susilietimo ir susikirtimo kelių . Visos patalpos kasdien valomos drėgnu būdu . Kartą per mėnesį , atliekamas pagrindinis patalpų valymas su dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija.

Naudota literatūra:

1. „Mitybos medicinos vadovas “ 1999 m.

2. HN15 : 2001„Maisto higiena “.

3. MN30: 1998 „Dietinio gydymo organizavimas asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose tvarka“.