Receptai

BUROKĖLIŲ SALOTOS SU ANANASAIS

Reikia:

3 virti burokėliai;

5 konservuotų ananasų griežinėliai;

6 _ 8 maži konservuoti agurkai (kornišonai);

1 virto kiaušinio trynys papuošimui;

100 _ 150 g. majonezo;

50 g. ananasų sirupo;

1 arbatinis šaukštelis garstyčių;

truputis druskos, cukraus.

Burokėlius supjaustome kubeliais, susmulkiname keturis ananasų griežinėlius, kelis nedidelius agurkėlius. Užpilame majonezo, sirupo ir garstyčių mišiniu, pabarstome druska bei pipirais. Sudedame į salotinę, puošiame likusiu ananasu, sutrupintu kiaušinio tryniu bei supjaustytais mažais agurkėliais (kornišonais).

DŽIOVINTOS SLYVOS SU ŠOKOLADINIU PUDINGU IR ŠOKOLADU

Reikia:

1 pakelis šokoladinio pudingo;

25 džiovintos slyvos;

1 stiklinė pieno;

100 g. baltojo ššokolado;

50 g. kokosų traškučių.

Pudingą paruošiame taip, kaip nurodyta ant pakelio. Slyvas nuplauname, keletą minučių paverdame piene ir paliekame 1 val., kad išbrinktų. Į lėkštę įdedame po šaukštą atvėsusio pudingo, ant jo uždedame iš pieno išimtą ir nuplautą slyvą, o aplink įpilame ištirpinto baltojo šokolado. Pabarstome kokosų traškučiais ir patiekiame.

ĮDARYTA KARKA

Reikia:

1 rūkyta karka (800 g. _ 1 kg.);

400 g. maltos kiaulienos;

1 kiaušinis;

1 nedidelis svogūnas;

truputis druskos, pipirų, aliejaus.

Rūkytą karką išmirkome vandenyje, išimame kaulą. Į maltą kiaulieną įdedame susmulkintą pakeptą svogūną, įberiame ddruskos, pipirų, įmušame kiaušinį ir išminkome. karką prikemšame maltos mėsos, užsiuvame karkos galus, suvyniojame į dvigubą marlę, ją irgi užsiuvame. Taip paruoštą karką verdame apie pusantros valandos. Po to ją paslegiame ir laikome, kol atšąla. Tada nuimame marlę ir supjaustome kkarką griežinėliais. Puošiame žalumynais.

ŠOKOLADINIO KISIELIAUS DESERTAS

Keturioms porcijoms reikia:

1 pakelis apelsinų želė;

1 pakelis vyšnių želė;

200 g. grietinėlės;

2 šaukštai cukraus.

Kisieliui:

100 g. šokolado;

1 stiklinė pieno;

1 šaukštas krakmolo;

1 pakelis vanilinio cukraus;

truputis aliejaus formelėms patepti.

Iš kisieliui skirtų produktų išverdame šokoladinį kisielių. Jį supilstome į aliejumi pateptas formeles ir atvėsiname. Želė ištirpiname (kiekvienam pakeliui želė _ 1,5 stiklinės karšto vandens) ir supilame į desertinius indelius. Kai želė sustingsta, ant jos uždedame išimtą iš formelės šokoladinį kisielių ir papuošiame plakta pasaldinta grietinėle.

ŠOKOLADINIS KOKTEILIS

Reikia:

100 g. šokoladinio pieniško gėrimo;

75 g. apelsinų sulčių;

50 g. citrinų sirupo;

0,5 kiaušinio trynio;

2 šaukštai cukraus;

2 _ 3 gabalėliai ledo;

juodojo šokolado drožlių kokteiliui papuošti.

Šokoladinį pieną sumaišome su apelsinų sultimis. Į taurę sudedame ledo gabalėlius, supilame citrinų sirupą ir atsargiai ant ledo pilame šokolado ir ssulčių mišinį. Ant viršaus uždedame su cukrumi išsuktą trynį ir užbarstome šokolado drožles.

DREBUTINIAI DARŽOVIŲ, MĖSOS IR ŽUVIES PATIEKALAI

KRABAI (KREVETĖS) DREBUČIUOSE

Reikia:

2vnt. kiaušinių;

30g. želatinos;

80g. sauso vyno (“Sherry”);

250g. pomidorų;

25g. konservuotų krabų (krevečių);

75g. grietinės;

10g. vidutinio aštrumo garstyčių;

20g. smulkintų petražolių;

druska, pipirai, žiupsnelis cukraus, petražolių šakelė, acto pagal skonį.

¼ l. talpos formeles išskalaukite šaltu vandeniu. Želatiną ištirpinkite ¼ l. šilto vandens, pagardinkite vynu, druska, cukrumi ir actu. Nuplaukite pomidorus. Į kiekvieną formelę įpilkite po truputį želatinos tirpalo ir palikite, kad sustingtų.

Nupjaukite kiaušinių galus, kad matytųsi tryniai. ĮĮ formelių vidurį, ant sustingusio sluoksnio, dėkite po vieną kiaušinį nupjautu galu į apačią. Petražoles nuplaukite šaltu vandeniu, nuvarvinkite, nuskabykite lapelius ir kartu su pomidorais išdėstykite aplink kiaušinius. Vėl užpilkite šiek tiek sultinio ir leiskite sustingti. Krabus perliekite šaltu vandeniu, sudėkite į sietelį ir palaikykite, kad nuvarvėtų vanduo. Tada krabus, likusius pomidorus bei keletą petražolių lapelių padalykite į abi formeles. Užpilkite likusiu želatinos tirpalu. 2_3 val. laikykite šaldytuve, kad gerai sustingtų.

Prie šio patiekalo tinka padažas iš grietinės, pagardintos garstyčiomis, druska, pipirais, cukrumi, keletu lašų acto esencijos bei kapotomis petražolėmis.

Drebučius patiekite su paskrudinta balta duona arba traškučiais.

LIEŽUVIO DREBUČIAI

Reikia:

4 kiaulių arba veršelių liežuviai;

10 virtų kiaušinių;

1 l. sultinio (nuo liežuvių virimo);

2,5 šaukšto želatinos;

2 šaukštai krienų;

truputis svogūnų laiškų, pipirnių.

Liežuvius išverdame su prieskoniais. Išvirtus liežuvius supjaustome nedideliais kubeliais. Virtų kiaušinių trynius ir baltymus susmulkiname atskirai.

1 stiklinėje sultinio išbrinkiname ir ištirpiname želatiną ir sumaišome su likusiu sultiniu.

Į formą, kurioje gaminsime drebučius, įpilame keletą šaukštų sultinio su želatina. Kai jis pradeda stingti, kuokšteliais įdedame pipirnių.

Ant supjaustyto liežuvio užpilame dalį sultinio ir supilame į formą. Paliekame sustingti.

Kiaušinių trynius sumaišome su dalimi sultinio ir užpilame ant sustingusio liežuvio sluoksnio.

Kiaušinių trynius sumaišome su likusiu sultiniu, pridedame svogūnų laiškų, krienų ir pilame ant sustingusių trynių sluoksnio. 2_3 val. drebučius laikome ššaltai.

Patiekiame su krienų ar majonezo padažais.

JAUTIENOS DREBUČIAI

Reikia:

1kg. kojų, 1kg. jautienos mentės, 2 morkos, 2 svogūnų galvutės, petražolės šaknis, 2 skiltelės česnako, virtas kiaušinis, lauro lapelių, pipirų, valgomasis šaukštas druskos, petražolių lapelių.

Kojas apsvilinti, sukapoti gabalais, nuplauti , užpilti šaltu vandeniu. Mėsą perpjauti į du gabalus, gerai nuplauti ir sudėti kartu su kojomis į puodą. Kai užvirs, skystį nupilti, o kojas ir mėsą perplauti šaltu vandeniu. Sudėti į puodą, užpilti šaltu vandeniu ir 3 val. virti, nugraibant putas. Jei reikia, įpilti vandens. Mėsai pavirus, suberti prieskonines daržoves, pasūdyti ir susilpninti ugnį.

Išvirusią mėsą išimti ir atšaldyti. Kojas virti toliau, kol išsiners kaulai. Išvirus įberti pipirų, įmesti lauro lapelių, susmulkinto česnako ir palaikyti 20 min. Paskui perkošti per sietelį.

Atvėsusią mėsą pjaustyti riekelėmis. Į pusdubenį įpilti kelis šaukštus atvėsusio sultinio, greitai sušaldyti, paskui iškloti morkos griežinėliais, petražolių lapeliais, supjaustytu kiaušiniu. Ant viršaus išdėlioti mėsos riekeles. Jas užpilti atvėsusiu sultiniu, kad apsemtų. Kai sustings, mėsos drebučius išversti iš pusdubenio ir patiekti su krienais, majonezu bei daržovių salotomis.

VIŠTIENOS VYNIOTINIS DREBUČIUOSE SU DARŽOVĖMIS

Reikia:

300g. vištienos vyniotinio;

200g. virtų morkų;

300g. konservuotų žirnelių;

1000ml. mėsos sultinio;

30g. želatinos;

žalumynų, prieskonių.

Želatiną išbrinkinti mažame kiekyje šalto vandens, po to maišyti karštame sultinyje, kol galutinai ištirps. Į sultinį sudėti prieskonius, daržoves. Formelėje išdėlioti vištienos vyniotinio gabalėlius, užpilti ssultiniu su daržovėmis, pastatyti šaltai, kad sustingtų. Drebučiams sustingus, perdėti ant plokščios lėkštės.

KUKURŪZŲ DREBUČIAI

Reikia:

1 skardinė kukurūzų (300g.);

150g. konservuotų žaliųjų žirnelių;

150g. konservuotų šparaginių pupelių;

150g. rūkytos dešros (supjaustytos griežinėliais);

6 kietai virti putpelių kiaušiniai;

2 marinuotos raudonos saldžiosios paprikos ankštys (200g.);

500g. nedidelių kietų pomidorų;

ilgas agurkas (200g.);

krapų ir svogūnų laiškų.

Drebučiams:

4 stiklinės tirpaus sultinio;

2 šaukštai vyno acto;

4 šaukštai želatinos;

druskos, baltųjų pipirų.

Paruošti drebučius: želatiną užpilti 5 šaukštais šalto sultinio ir palikti, kad išbrinktų. Likusį sultinį užvirinti ir nukelti nuo ugnies. Supilti išbrinkusią želatiną, actą, įberti pipirų, pasūdyti ir atšaldyti.

Dešrą ir konservuotą papriką supjaustyti siauromis 3cm. ilgio juostelėmis. Pomidorus nuplauti, nusausinti ir supjaustyti skiltelėmis. Agurko žievelėje išpjauti dviejų trijų milimetrų gylio išilginius griovelius 1,5cm. atstumu vienas nuo kito, paskui agurką supjaustyti plonais griežinėliais. Krapus nuplauti, nuvarvinti ir suplėšyti mažomis šakelėmis. Svogūnų laiškus nuplauti, nusausinti ir smulkiai supjaustyti. Konservuotus kukurūzus, žirnelius ir pupeles nuvarvinti. Kiaušinius nulupti ir perpjauti pusiau.

Stiklinės salotinės dugną ir šonus aplaistyti keliais šaukštais stingstančių drebučių. Šonus iškloti agurkų griežinėliais i sluoksniuojant dėti daržoves.

I sluoksnis: į salotinės dugną žvaigždės forma sudėti pomidorų skilteles (odelėmis aukštyn). Tarp pomidorų vėduokle išdėstyti pupelių gabaliukus, paprikos juosteles, krapų šakeles, o ant jų _ sluoksnį kukurūzų. Užpilti trupučiu drebučių ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

II sluoksnis:

ant sustingusių drebučių pjūviu į viršų išdėlioti 6 kiaušinių puseles, tarp jų _ pusę paprikos juostelių. Ant viršaus apibarstyti svogūnų laiškais ir žaliaisiais žirneliais. Užpilti stingstančiais drebučiais ir vėl dėti į šaldytuvą.

III sluoksnis: ant sustingusių drebučių išdėlioti pusę dešros juostelių, ant jų _ agurkų griežinėlius ir pomidorų skilteles. Apibarstyti svogūnų laiškais, sudėti pupeles, užpilti stingstančiais drebučiais ir vėl atšaldyti.

IV sluoksnis: ant drebučių išdėliot likusias kiaušinių puseles, dešros juosteles, daržoves ir krapus. Lygiu sluoksniu suberti likusius kukurūzus, užpilti stingstančiais drebučiais (jei ddrebučiai labai sutirštėjo, juos reikia truputį pašildyti) ir išlyginti paviršių.

Salotinę 8 val. dėti į šaldytuvą, kad drebučiai sustingtų. Paskui indą apvynioti karštame vandenyje sudrėkinta šluostele ir išversti drebučius į salotų lapais išklotą plokščią lėkštę. Papuošti savo nuožiūra, pvz.: tirštu majonezu, aštriu padažu arba krienais su grietine.

Patiekti kaip užkandį.

SALOTOS

ŽALIOSIOS SALOTOS SU ŠPROTAIS

Reikia:

2 gūžės salotų;

160 g. šprotų;

2 mėlynieji svogūnai;

150 g. virtų bulvių;

160 g. šviežių agurkų;

120 g. šviežių pomidorų;

180 g. mišrainės padažo.

Salotų lapus suplėšome ir sudedame į užkandines lėkštutes. Ant salotų lapų ddedame recepte nurodytus produktus: šprotus, svogūnus, bulves, agurkus, pomidorus.

Supjaustyti juos galime norima forma.

Taip paruoštas salotas užpilame mišrainės padažu.

BROKOLIŲ IR ŽIEDINIŲ KOPŪSTŲ SALOTOS

Reikia:

500 g. brokolių;

700 g. žiedinių kopūstų;

1 raudona paprika;

½ stiklinės išgliaudytų pistacijų.

Padažui:

1 nepilnas arbatinis šaukštelis druskos;

½ arbatinio šaukštelio cukraus;

¼ aarbatinio šaukštelio juodųjų pipirų;

5 šaukštai aliejaus;

5 šaukštai obuolių acto;

1 ½ stiklinės vandens.

Brokolius ir žiedinius kopūstus nuplauname ir palaikome sūriame vandenyje. Tada supjaustome nedideliais žiedeliais. Papriką supjaustome šiaudeliais.

Daržoves sudedame į stiklainį, užpilame paruoštu padažu, uždengiame ir bent valandą (galima ir ilgiau) laikome šaldytuve.

Prieš patiekiant nupilame didžiąją dalį padažo ir salotas sumaišome su riešutais.

SALOTOS SU SALDŽIARŪGŠČIU PADAŽU

Keturioms porcijoms reikia:

2 kietai virti kiaušiniai;

200 g. rūkytos kiaulienos nugarinės;

12 _ 13 alyvų;

5 _ 6 salotų lapai;

0,5 stiklinės anakardžių (indiškų) riešutų;

truputis svogūnų laiškų;

Padažui:

1 arbatinis šaukštelis cukraus;

0,5 arbatinio šaukštelio druskos;

3 šaukštai aliejaus;

1,5 šaukšto vyno acto.

Į salotinę įklojame tris salotų lapus. Ant jų ratu dedame pusę griežinėliais supjaustyto kumpio ir kiaušinių aštuntadalių. Viduryje vėl įklojame kelis salotų lapus , sudedame likusį kumpį ir kiaušinių dalis.

Salotas puošiame alyvomis, aanakardžių riešutais ir susmulkintais svogūnų laiškais.

Paruošiame padažą ir juo užpilame salotas.

VIŠTIENOS SALOTOS SU DARŽOVĖMIS

Reikia:

200 g. rūkytos vištienos;

4 _ 5 virtos bulvės;

1 žalia paprika;

žalių salierų lapų.

Padažui:

5 šaukštai aliejaus;

1 šaukštas cukraus;

2 šaukštai citrinų sulčių;

truputis druskos, kvapiųjų pipirų.

Vištieną bulves ir papriką supjaustome kubeliais. Salierų lapus susmulkiname.

Padažui skirtus produktus supilame į nedidelį puodelį ir plakame, kol ištirpsta cukrus. Užpilame salotas, išmaišome ir paliekame 15 _ 20 min. Tik tada patiekiame.

KOPŪSTŲ SALOTOS SU OBUOLIAIS

Reikia:

500 g. mėlynojo kopūsto;

2 obuoliai;

1 nedidelis svogūnas;

1 skiltelė česnako;

1 citrinos ssultys;

4 šaukštai aliejaus “Delikate”;

truputis druskos, pipirų.

Paruošiame padažą iš susmulkinto česnako, citrinos sulčių, aliejaus, druskos ir pipirų.

Sutarkuojame kopūstą, svogūną ir obuolį. Juos iš karto užpilame padažu, išmaišome ir sudedame į salotinę. Papuošiame ir patiekiame.

RIDIKŲ SALOTOS

Keturioms porcijoms reikia:

2 vidutinio dydžio juodieji ridikai;

2 pomidorai;

2 _ 3 marinuoti agurkai;

2 šaukštai grietinės;

1 šaukštas citrinų sulčių;

truputis druskos, pipirų, mažų

pomidorų ir marinuotų agurkų

papuošimui.

Ridikus nulupame ir sutarkuojame. Agurkus ir pomidorus supjaustome nedideliais kubeliais. Greitinę sumaišome su citrinų sultimis, paskaniname druska bei pipirais ir ja užpilame daržoves.

Salotas išmaišome, sudedame į salotines ir papuošiame pomidorų puselėmis bei plonai supjaustytomis susuktomis agurkų juostelėmis.

Patiekiame prie mėsos arba atskirai.

SALOTOS “PIENĖS ŽIEDELIS”

Reikia:

300 g. svogūnų laiškų;

1 stiklinė pienių žiedlapių;

Padažui:

1 šaukštas citrinų sulčių;

aliejaus;

truputis druskos, cukraus.

Svogūnų laiškus nuplauname, nusausiname ir supjaustome smulkiais gabalėliais.

Pienių žiedlapius užplikome verdančiu vandeniu ir palaikome porą minučių. Tada nugriebiame į paviršių iškilusius nešvarumus. Pienių žiedlapius nusausiname ir sudedame į svogūnus.

Į puodelį supilame padažui skirtus produktus ir išplakame. Užpilame salotas ir gerai išmaišome.

MĖLYNŲJŲ SALOTŲ LAPŲ SALOTOS

Dvejoms porcijoms reikia:

1 salotų gniūžtė;

1 mėlynasis svogūnas;

5 _ 6 ridikėliai;

5 _ 6 marinuoti pievagrybiai;

2 šaukštai saulėgrąžų branduolių;

1 šaukštas citrinų sulčių;

2 šaukštai aliejaus;

1 šaukštas vandens;

truputis pipirų, druskos.

Svogūnus ir ridikėlius supjaustome griežinėliais, susmulkiname pievagrybius, įberiame saulėgrąžų branduolių, išmaišome ir užpilame padažu, pagamintu iš citrinų sulčių, vandens, aliejaus, ddruskos ir pipirų.

Salotas sudedame ant lėkštėse išdėliotų salotų lapų.

SALOTOS SU PAPRIKA IR RYŽIAIS

Reikia:

1 svogūnas;

150 g. saldžiosios paprikos;

100 g. agurkų;

80 g. kopūsto;

80 g. pomidorų;

100 g. virtų ryžių;

garstyčių, druskos, majonezo, žalumynų.

Pipirus supjaustyti šiaudeliais, sumaišyti su kubeliais pjaustytais agurkais, šiaudeliais pjaustytu kopūstu, žiedeliais pjaustytais pomidorais, virtais ryžiais. Suberti smulkiai pjaustytą svogūną ir žalumynus.

Pagardinti druska ir garstyčių bei majonezo padažu.

TROŠKINTOS SALOTOS

Reikia:

500 g. saldžiosios paprikos;

250 g. pomidorų;

100 g. kumpio;

2 kiaušiniai;

1 svogūnas;

majonezo, pipirų, aliejaus.

Žiedais supjaustytą svogūną pakepti su aliejum, sudėti pjaustytus paprikų ir pomidorų gabalėlius, sumaišyti ir patroškinus dvi minutes atvėsinti. Viską sukrėsti į salotinę, suberti kubeliais pjaustytus kiaušinius ir kumpį, užpilti majonezu, pabarstyti pipirais ir atsargiai išmaišyti. 1 _ 2 val. pastatyti šaltai.

JAUTIENOS IR SVOGŪNŲ SALOTOS

Reikia:

400 g. virtos jautienos;

2 raudonieji svogūnai;

200 g. bulvių;

3 šaukštai vyno acto arba citrinos sulčių;

3 šaukštai aliejaus;

petražolių ryšulėlis, maltų pipirų, druskos.

Jautieną supjaustyti plonomis juostelėmis. Svogūnus nulupti, perpjauti per pusę ir supjaustyti pusžiedžiais. Bulves išvirti, nulupti ir supjaustyti skridinėliais.

Viską sudėti ant lėkštės. Actą sumaišyti su aliejum ir druska, užpilti salotas. Petražoles susmulkinti ir užberti ant salotų. Viską atsargiai išmaišyti.