Ekologiškas maistas
Ekologiškas maistas
Ekologiškas maistas – tai vertingi, turintys daug vitaminų, gerą skonį ir kvapą, neužteršti sintetinėmis cheminėmis medžiagomis (hormonais, antibiotikais, pesticidais, trąšomis), sintetiniais maisto priedais ir genetiškai modifikuotų organizmais (GMO) produktai.
Tokie produktai gaminami iš ekologinio ūkio augalinės ar gyvulinės kilmės žaliavų. Ekologiškai ūkininkaujant nenaudojamos sintetinės trąšos ir pesticidai, o taikomos technologijos pagrįstos augalų įvairove, sėjomainomis, natūralios kilmės mineralinių ir organinių trąšų naudojimu, natūraliais piktžolių, ligų ir kenkėjų kontrolės metodais.
Ekologiniuose gyvulininkystės ūkiuose gyvuliai ir paukščiai auginami atsižvelgiant į jų ffiziologiją, elgesį, paveldimus poreikius, aprūpinami pakankamu kiekiu geros kokybės ekologiškais pašarais ir tinkama veterinarine priežiūra.
Ekologiškas maistas Lietuvoje
Ekologinio žemės ūkio sertifikavimo darbus šalyje vykdo VšĮ “EKOAGROS”. Ši įstaiga sukūrė Lietuvos ekologiškų produktų sertifikavimo simbolį “Ekoagros”, tikrina ir sertifikuoja ūkius, perdirbimo ir realizavimo įmones, viešojo maitinimo įmones, gaminančias ekologiškus produktus, taip pat atestuoja produkciją, kuri naudojama šių produktų gamyboje, pvz. augalų apsaugos priemones, kurias leidžiama naudoti ekologiniame ūkyje ir kt. Naudodamas Ekoagros ženklą, gamintojas garantuoja, kad jo pagamintas produktas yra tikrai ekologiškas.
Prekybos ccentruose galite rasti ir importuotų ekologiškų maisto produktų. Jų etiketėse taip pat turi būti nurodyti atitinkamų šalių ekologiško maisto simboliai bei parašyta, kad tai ekologiškas (organiškas) produktas.