darbas apie kava

Kava

Kava – kofeino turintis gėrimas iš kavamedžio sėklų (kavos pupelių). Taip pat – pačios kavamedžio sėklos.

Kava yra kilusi iš Etiopijos, kur natūraliomis sąlygomis auga arabinis kavamedis, tačiau pasaulyje kavą išpopuliarino arabai.

Kava neretai geriama ir kaip žvalinantis, energetinis gėrimas. Šias savybes kavai suteikia kofeinas. Verta atkreipti dėmesį, kad kofeino kiekis kavoje gana menkai priklauso nuo jos skonio: kai kada itin prasta, vandeninga kava gali turėti kofeino daugiau, nei kokybiška, gerai išvirta. Tai labiausiai susiję su tuo, kad kofeinas vandenyje ištirpsta anksčiau, nnei skonį suteikiančios medžiagos. Neretai itin daug kofeino turi kavos automatuose pagaminta bei tirpi kava.

Kavos vartojimo pliusai Kavos vartojimo minusai

Kartais kava gydo vidurių užkietėjimą, kosulį, padeda įveikti nuovargį, mažina žemo kraujospūdžio sukeltą galvos skausmą Karšta kava padidina alkoholio poveikį.

Kava gali apsaugoti nuo tulžies akmenų Kava gali susilpninti kaulus

Padeda išlikti budriam

Kofeinas padidina budrumą ir pagerina judesių kontrolę dirbant naktį. Gali komplikuoti nėštumą